2022-05-25
韓國菜到宜家都係香港人最鍾意嘅菜式之一,如果加埋打卡元素同過江龍嘅名號,更加會受歡迎。最近就去左近期大熱【Terrace in Seaside】,主打濟州柑橘同小清新木調裝修。平日夜晚8點左右都大排長龍,就知幾受歡迎。店鋪地方偏細,比較在意舒適度就可能要自己衡量下啦。
傳統紫菜包飯:有少少麻油香,D材料都好新鮮,就算放左一陣,個紫菜又唔會好靭。每次去食韓國野都會必點!呢間算唔錯。
濟州柑橘乳酪:將濟州柑橘同乳酪mix埋,酸酸甜甜,唔會過甜又清爽、好適合夏天,而且造型好可愛!
夢幻紫薯牛奶:非常真材實料,濃郁紫薯味搭配牛奶,基本上唔甜。
泡菜燉五花肉蛋包飯:鬆軟流心omelet搭配醬油炒飯,而白菜泡菜可以中和五花肉嗰油膩感。整體微微辣但好開胃、完全唔覺得有負擔。
醬油蒜頭無骨炸鷄(半份):如果有叫其他食物、半份已經非常足夠!醬油蒜頭味道偏甜、醬油濃香、雞肉炸得好脆!仲有薯條同年糕、份量超級夠!不過覺得醬多左少少。
士多啤梨Tiramisu:非常可愛嘅盒子蛋糕、士多啤梨味濃、不過略嫌口感太單一。
水果忌廉三明治:水果好新鮮!cream搭配酸酸甜甜嘅水果又唔會太過heavy!推薦!