疫情持續咗咁耐已經好耐冇返鄉下啦,所以決定食omakase嚟頂住癮先。花貝呢間餐廳嘅店面設計非常之有心思,一出𨋢就好似入咗一個日式庭園咁,啱晒港女我打卡啊。仲有兩間獨立房間用咗塌塌米,非常之有返咗鄉下嘅即視感。因為同朋友一齊去,非常之貪心嘅我哋又想食刺身又想食燒物,所以決定一叫一個唔同嘅omakese menu。Appetizer - 胡麻菠菜+ 蟹肉水 + 涼拌蕃茄你三碟開胃菜都偏向於清涼同酸酸地咁非常之開胃。蟹肉水其實係一種藻類,同我之前喺沖繩旅行嘅時候食到嘅一模一樣。刺身 (5 款)你五款刺身都非常之咁新鮮,師傅就建議肥美嘅拖羅最後先至食。當中最有驚喜嘅係魚子醬富山白蝦(中間),口感非常之軟糯再加上魚子醬天然嘅咸香味,非常之有特色。新鮮嘅富山白蝦果然對得住佢「富山灣寶石」嘅美譽。師傅非常之咁大方咁厚切咗塊拖羅俾我,如有非常之足夠食完之後我仲要飲杯茶解一解膩。Seasonal dish - (3款)炸白鱔+鮟鱇魚肝+日本生蠔呢隻生蠔偏向清爽肥美,唔會話有非常之重嘅鐵銹味所以非常之適合我。鵝肝就食得多啦,鮟鱇魚肝都係第一次食非常之特別。Bowl Dish - 海鮮松茸湯呢碗湯嘅飲法非

Bowl Dish - 海鮮松茸湯
呢碗湯嘅飲法非常之咁特別,師傅建議頭啖湯首先品嚐海鮮松茸湯嘅鮮甜味,之後第二小杯嘅時候就可以加入青檸汁,令到成碗湯另有一番風味。唔同人唔同口味,朋友就比較鍾意原先海鮮嘅鮮甜味,而我就比較偏愛加咗青檸嘅清新口感。

Grilled Dish - 燒和牛
食肉獸嘅我表示你點笑蝸牛啖啖肉非常之咁啱我胃口呀。其他嘅小時疏都燒到啱啱好,外表有燒過嘅焦香味之餘內裏水份仍然非常之充足唔會話燒到好似柴咁樣。
金目鯛
竹夾魚
帆立貝

Sushi (10款)
識讀心嘅師傅整咗好多唔同款嘅火炙海鮮同埋貝類壽司俾我食。例如有金目鯛、竹筴魚、鳥貝、帆立貝等等。日本空運抵港嘅海鮮樣樣都非常之新鮮,食到我舔舔脷。

Soup
呢碗魚湯比起頭先嘅Bowl Dish口感更加濃郁同鮮甜。

甜品 - 黑糖蕨餅+蜜瓜+抹茶芝麻奶凍
唔記得咗問師傅蜜瓜嘅產地,但係口感同甜度都令我諗翻起之前去北海道旅行時識嘅即將蜜瓜。當中嘅抹茶芝麻奶凍更係最深得我心,抹茶嘅糖漿加埋芝麻竟然出奇地夾同埋香濃。
2022-05-26
15 分鐘 (堂食)
金目鯛
竹夾魚