2022-01-06 998 瀏覽
Écriture係米芝蓮二星法國餐廳 到下集啦‼️喜知次 (Kinki) 稱為「海洋的紅寶石」,將喜知次魚內裏塞滿歐洲馬鹿肉,配上白朱古力牛油醬同煙熏魚子醬。鹿肉味道騷,喜之次油分同肉質都吾出色野鴨(Wild Duck) 用上味道濃郁既法國鴨、幼滑活海膽、藍紋乳酪方形意大利雲吞,最後同沙巴翁醬一齊食。海膽味道較濃偏腥,野鴨肉係好幼嫩,但雲吞好硬松雞 (Grouse) 係黑肉野禽,菜式製作方法似紅酒燉牛肉,加左蜂蜜、發酵既紅李子再配上加入煙燻鰻魚既Paimpol 可可豆吉士。呢碟太過鹹,遮晒所有味道到甜品榲桲 (Quince) 既清爽,除味覺,由新鮮時令榲桲雪芭、糖漬果、肉紅菜頭沙律製成。肥仔話超怪有藥水味🙄真係想鬧爆佢吾識食🥰我就好鍾意~清淡而輕嘅木李味雪粑加上紅菜頭獨特青澀味😋食完有飛咗上天嘅感覺最後甜品菜式榛子 (Hazelnut) 梳芙厘撻,配以梨雪芭&意大利阿爾巴白松露。白松露同個甜品唔配合,李雪粑好清甜,疏乎厘撻好香脆,香脆到要用啲力去食。我覺得少喺甜品食到白松露,同個撻都係鹹🤨冇話配唔配合同上篇好唔同,肥仔話要親自寫味道😅精而簡wo‼️你問我好唔好食?我都吾知,全部野都未食過都
Écriture係米芝蓮二星法國餐廳 到下集啦‼️

甜品

同上篇好唔同,肥仔話要親自寫味道😅精而簡wo‼️

你問我好唔好食?我都吾知,全部野都未食過都係第一次食😂
每碟餸都好鹹,平時喺屋企先會飲水,果晚飲左兩大支水

‼️如果你好想去嘅,要注意幾點‼️
~真係要諗清楚去吾去,唔係個個都識得欣賞呢啲菜式
~ 個餐每位HK$2,880+ 10% 只有酒同水飲,飲咗兩杯酒&兩枝水 埋單大約$7100
~應該吾會encore😆肥仔完全食唔落,我就一半半啦
~肥仔話揀正常個菜單(平啲)應該會安全,因為菜式唔會太過特別
~菜單會隨時轉,所以黎食前喺網上睇咗菜單先或者打去問
👆(我地冇咁做..直接去)
~呢餐食咗三個鐘頭多15分鐘,記得預時間