2017-07-13
我本人就好鐘意食海南雞飯,因為我對灣仔唔熟悉啦,所以見到地舖有間食馬拉菜既舖頭就行左過去因為正值平日既午市,一定要人齊先可以入座。所以就算入面有吉位餐廳都唔準我入去坐住等,一定要我人齊先可以入去。呢d 天氣、呢個地區,望住入面有吉位都無得入去坐個種感受真係⋯⋯未食都已經嬲左!!所以大家如果又係繁忙時間記得人齊先好黎,大家一齊係出面等,好過你自己一個企係門口等嘛反正d 位又唔係先到先得既,係齊人先得。入到去坐啦,個人好似跌左落去咁原來佢d 坐墊都舊啦坐到中間凹左! 仲要唔止我個位係咁,同事既座位都係咁。睇黎係呢款坐墊出左事!坐都坐得唔舒服⋯⋯ 真係唔預七十蚊食個飯但係坐都坐得唔舒服因為想食海南雞飯啦所以都目標明確,一入到去就叫雞飯,同事就分別叫肉骨茶同埋香茅豬扒飯我就叫左拉茶少甜,同事就叫拉茶少甜少冰。咁上檯後水吧真係有跟我地要求沖既,呢part 滿意好掛住拉茶啊~呢杯拉茶係同新加坡既阿坤係一樣味(雖然都有好多人話阿坤唔好味),夠我解左拉茶癮雞飯都上了~~不過一放上檯就諗:點解無湯既??係咪馬拉式既無湯??因為我無係馬拉食過雞飯,唔知到底係馬拉式無湯定係呢間餐廳無俾湯。不過算啦反正我都唔
因為正值平日既午市,一定要人齊先可以入座。
未食都已經嬲左!!
反正d 位又唔係先到先得既,係齊人先得。
入到去坐啦,個人好似跌左落去咁
因為我無係馬拉食過雞飯,唔知到底係馬拉式無湯定係呢間餐廳無俾湯。不過算啦反正我都唔鐘意飲湯
先食舊雞,唔點醬食。嗯⋯⋯無乜特別。唔係白切雞黎既,不過作為海南雞都唔見得係水準之內。
唔滑、雞味唔濃,都懷疑浸冰水時間唔夠或者唔係即刻浸?佢無透明啫喱的。
咁點醬食一舊。豉油調得太濃,個質地好似蠔油!不過個味係ok 既(但呢個醬唔難整呢係應該有呢個味既)
之後到個辣醬啦⋯⋯hmmmm 唔掂喎無乜味又唔辣,唔惹味!!
食雞飯我最在乎係個醬!因為我好鐘意個醬,我可以撈飯吃的T___T
咁個飯啦,個飯係雞飯黎,不過唔夠味唔夠香,唔似有落蒜頭整,雞湯同雞油都唔夠個飯有d 乾。
同事個肉骨茶我有飲到d ,個味ok 既偏藥材味但係唔會太重到苦,但係我會覺得雞飯好d
至於個香茅豬扒雞同事係劣評,話好乾啦完全唔好食,而且呢個味對唔住個價錢(都正常呀$70食個lunch 時會對食物有要求)
總括而言,拉茶ok 。但係唔會單點一杯拉茶或者入黎食個餐為左點拉茶飲。所以呢度應該唔會encore