2017-12-11
沙田中心早前大裝修,呢間「嚐味」都係最近先開,是日星期六,午飯時間都見好多人排隊,心諗味道應該唔錯,打算試下。既然呢度咁出名食喇沙,就梗係試下啦。喇沙有兩款可以揀,分別係「雜錦喇沙龍蝦湯拉麵」同埋「扎肉喇沙龍蝦湯拉麵」。套餐包湯或者咖啡或茶,你亦都可以選擇加$8轉特飲。除此之外,仲可以以$10-$15 加小食添。麻麻地喜歡飲湯既我,揀左要特飲,叫左話梅柑桔梳打。加入左話梅柑桔既梳打水,大約有半杯係冰,起初飲會有D過甜,但係隨著冰慢慢溶,甜度開始轉淡,到中段時味道係剛剛好既。以上既泰式魚餅只需要加$12,雖然份量極為迷你,味道同賣相亦都唔叫特別吸引,但係以呢個價錢黎講有咁既質素都算係咁架啦。「扎肉喇沙龍蝦湯拉麵」賣相真係非常一般,湯底顏色略淺,味道極淡,真係分分鐘買即食喇沙湯麵返屋企煮都仲好味。不過配料都算多,除左扎肉之外都仲有豬頸肉,蛋,豆卜同埋蝦,又未至於真係不能下嚥既。
麻麻地喜歡飲湯既我,揀左要特飲,叫左話梅柑桔梳打。