2008-03-29
今日同朋友去銅鑼灣龍皇酒家食咗一頓成世人最唔開心的晚餐.19:00(各位,時間好重要,記住個時間先)入去坐低,環境外觀尚算唔錯,亦預咗價錢唔平,睇餐牌點好晒心目中想食的菜式,叫侍應生寫菜,先點前菜,未寫就話無,咁佢就介紹另一樣,心想無所謂啦..點知後來又話無..都算喇..最終要咗三樣並不是心想要的,枱上面有個牌寫住晚市介紹之類的餐牌,心想你show得出來,點這些一定會有..咁叫了半隻米鴨..又來喇...對唔住呀,好多客人叫咗,已經沽清..(又無)..又算,食龍蝦啦..3斤之內啦..轉個返來又話..唔好意思,今晚啲龍蝦全部做晒一份份出,一份498..我問佢加伊底要多少錢..加多一佰元,算啦,都無嘢可再點囉,照要,另外見隔離枱叫鐵板蔥蠔好香.又叫來試試好..主角出場鐵板蔥蠔,點解一粒聲都無,剛才人家個碟之之聲又好香..咬一口蠔,一點點暧..咁點收貨呀..叫部長來,佢話"哦..無咗啲聲啫.呵呵"咁就行開咗,你話條氣點順,叫個高層的過來,佢就收返入去換過..唉..到龍蝦啦.仲失望,分得來每人得小小伊麵,二片龍蝦肉,當時佢話龍蝦球..我們真的心淡.我本人對食的要求不高,而且食好少便足夠,但我今日
我本人對食的要求不高,而且食好少便足夠,但我今日都唔知自己食咗甚麽.一間酒家,19:00係開始旺的時段,但客人入去,甚麽都話無,不單是我們這一枱,隔離枱枱如是,這樣的供應如何成為一間酒家,還要座落於銅鑼灣區,服務又差,食鐵板上的食物,無咗之之聲,咁點解要用鐵板上?
酒家標榜住一位經常出鏡亞視的大廚,他真係好希望亞幟哥能看到我今寫的評語,好好管理酒家啦...