2023-04-30
香港日式拉麵店就夠多,但想搵緊間用本地食材嘅日式拉麵店就少之又少,樂麵特色就係將本土食材結合日本地道煮法,創造出屬於本土嘅特色拉麵🍜當然要支持下本地薑啦!😌拉麵總共有四款選擇,包括真熬雞白湯,花雕醉雞湯,胡椒豬肚湯及新出嘅鰹魚雞白湯🌸真熬雞白湯藜麥拉麵 $98 +10%樂麵麵底選用左香港制造嘅永樂製麵廠嘅藜麥拉麵/+$20可轉永樂伊麵,縱然藜麥拉麵揀咗軟麵質,佢都係偏向有嚼勁煙韌嘅麵,我仲係覺得日本拉麵會較配合湯底😳😣但用咗藜麥拉麵感覺較健康,真熬雞白湯底呈奶白色,雞殼雞腳熬足8小時鮮味好出,相對亦較重口味慢煮雞肉/鴨肉/豬肉上碗係凍冰冰的😐,建議放喺湯裡浸一下暖暖哋好食啲,肉質keep到嫩滑嘅但再煮軟淋啲仲好,一碗能食晒3隻肉係幾特別溏心蛋係超級入味但佢濃味到我自己係有啲抗拒😐😅﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍樂麵葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
🌸真熬雞白湯藜麥拉麵 $98 +10%
溏心蛋係超級入味但佢濃味到我自己係有啲抗拒😐😅