2022-10-19
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑—————————————————————📍HK 天后·大坑 - 𝗖𝗛𝗢𝗞𝗢𝗛𝗢𝗢𝗗 🤎依家唔少人都鍾意去café chill ( ´▽`) 今次介紹呢間以 可可豆+ 朱古力 🍫 做主打嘅café~ 睇佢哋IG 都搞唔少workshop, 例:pairing/meditation 🧘♀️ 週末有興趣可以玩吓!☻︎ 甜品派對 𝗖𝗵𝗼𝗸𝗼𝗵𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗿𝘁𝘆 $128 | 𝟲.𝟱/𝟭𝟬呢款係Tasting Menu,一共4 款食品,全部都小巧精緻 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好似朱古力版本嘅omakase,店員都會細心介紹,並推介由淡到濃以按需食用1 ♡ 冷泡可可茶 𝙲𝚘𝚌𝚊𝚘 𝚃𝚎𝚊用可可豆渣沖泡嘅茶,有好淡嘅可可豆香味,本人覺得ok 無乜特別 👌🏻2 ♡ 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎 𝙿𝚊𝚗𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚝𝚝𝚊, 𝙲𝚘𝚌𝚊𝚘 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚂𝚢𝚛𝚞𝚙, 𝙲𝚘𝚌𝚊𝚘 𝙽𝚒𝚋𝚜奶凍唔太甜,頗香牛奶味 🥛 可可蜜唔算話太重可可味~ 但配上黑朱古力嘅可可豆碎,個奶凍就真係昇華咗 ( ´▽`) 個人最鍾意呢款 🫶🏻3 ♡ 黑朱古力泡芙 𝙳𝚊𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚞𝚡單點$38/件!個黑
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑
—————————————————————
📍HK 天后·大坑 - 𝗖𝗛𝗢𝗞𝗢𝗛𝗢𝗢𝗗 🤎
1 ♡ 冷泡可可茶 𝙲𝚘𝚌𝚊𝚘 𝚃𝚎𝚊
單點$38/件!個黑朱古力忌廉係比較thick 嘅texture,同埋偏甘唔甜,感覺都有70% dark chocolate,食得出落咗唔少可可 🤫 但希望佢個泡芙皮可以整脆身少少就perfect(*¯︶¯*)
4 ♡ 海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒、可可豆碎 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚒𝚌𝚎-𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖, 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 𝚌𝚘𝚗𝚎 𝚠/ 𝚌𝚊𝚌𝚊𝚘 𝚗𝚒𝚋𝚜
最濃味!超鍾意個朱古力威化筒 👍🏻 差啲想問佢可唔可以要多個 😂 個雪糕就正常發揮,如果係dark chocolate ice-cream 會更加happy 🍦
☻︎ 厄瓜多爾72% 朱古力飲 (熱 $53•凍$57) | 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
好飲!好少可朱古力可以整到咁濃可可味、但唔會甜到好痰/口水發酸~ 我個朱古力愛好者friend 話經過一定會再encore 🤗
🥢 @chokohood
📍地址:大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖