2017-07-26
今日喺沙田收工,一支公諗起返到去又係要毒撚般食自己煮嘅 indo 撈,心諗不如食埋先返屋企啦,醒起之前同事介紹過一間喺河畔花園嘅高質素西餐廳,係你喇。朱古力工廠,口淡淡想搵啲甜嘢嚟飲下,見呢個沙冰類嘅朱古力工廠又有朱古力,燕麥,香蕉,花生醬同埋牛奶,咁豐富就嗌嚟試下啦,原來都真係幾好味喎,朱古力味夠哂濃郁,伴隨著淡淡嘅香蕉同埋花生醬味,係一個好特別嘅朱古力沙冰。香辣蒜片啤酒煮蜆,啲蜆勁新鮮,粒粒都脹卜卜咁好飽滿,喺口入面咬爆佢嘅時候仲好 juicy,唔知係咪蒜味太強烈嘅關係,掩蓋咗啲啤酒味,不過呢個都經已係一個好好味嘅煮蜆。法國鴨肝雲吞配蕃茄醬,法國啊,意大利等等嘅雲吞就食得多,有餡喺入面嘅都係第一次試,入口先係好香甜嘅番茄味,當雲吞隨住每一口嘅咀嚼散開之後,鴨肝嗰陣獨特嘅香味即刻佈滿味蕾,鍾意食鴨肝嘅我大愛。原本仲諗緊使唔使嗌多個意粉或者牛扒,點知飲完杯咁夠份量嘅朱古力工廠之後幾乎飽咗七成,好彩無嗌太多嘢食啫,即刻嗌多個甜品嚟個完滿嘅結束先。巴伐洛娃蛋白餅,個餅底嘅口感覺好似威化同埋叮叮糖嘅混合體, 本身淨食個味道偏甜,不過夾著面頭帶有微酸嘅 蘋果同埋隔離都係酸美美嘅熱情果汁一齊食就
巴伐洛娃蛋白餅,個餅底嘅口感覺好似威化同埋叮叮糖嘅混合體, 本身淨食個味道偏甜,不過夾著面頭帶有微酸嘅 蘋果同埋隔離都係酸美美嘅熱情果汁一齊食就啱啱好喇。