2016-05-01 114 瀏覽
帶小朋友去放完電後,十分想食雪糕,平時做法係去麥記甜品站買紫薯新地食,但今日因新地脆有買一送一,正好一個價錢滿足到我同小朋友,所以自然地推門而入。可能們今日係假期,餐廳內好多買嘢同等緊嘢食嘅人。買完等左三分鐘到聽到入面有人叫:蘋果批有,香芋批要等五分鐘!!等左幾分鐘後,終於有我啲嘢,呢個時候,因廚房出唔切嘢,所以可以話封嘢食嘅員工唔算十分忙,但我接過我嘅外賣新地即時打開一睇,真係好失望,兩個新地碗好似人地唔要嘅垃圾咁,求其掉入紙袋就算。好似唔記得左碗內仲有食物嘅咁!兩個新地同兩個剛炸好嘅香芋批掉埋同一個袋,冰火二重奏咩!?返到屋企一打開,一碗新地正常份量,另一碗根本就係迷你版!而且朱古力 醬少得好可憐 不過新地只係表面上溶左少少,裡內仲係有啲實的,至於香芋批,個批唔會堂食咁,幫客人切開塞落個新地度,而係好似平時咁,一整個俾客人。香芋批剛炸起冇耐,外皮真係好脆,個餡有七成滿而且好熱,芋肉好粉,份量唔會太多亦唔會太少,洽到好處,先前仲怕廚房啲人會趕住俾客,未炸好就離爐,而搞到啲芋肉唔太熟。睇黎擔心多左。整體上對食物係笑臉的,但啲員工……我想俾不少於一個喊臉囉!!兩者加埋……今次俾Ok啦!
香芋批
被當垃圾