2018-11-21
新蒲崗的Wanna Eat 在彩虹道, 縱使是在未有mtr 到的舊區, 但仍然都幾易搵, 因為餐廳就係伍華書院對面。加上好多巴士都經附近的mikiki, 其實都幾方便到。 香辣雞翼雞翼香辣夠味, 辣度適中, 出來剛剛熟, 肉嫩多汁, 唔會炸到太乾一真想連骨都食埋, 份外惹味。伴碟有少少沙律菜, 都幾新鮮。看得出餐廳的誠意。 澳洲安格斯西冷, 配沙律及薯條西冷取自牛隻的上腰部, 肉質鮮嫩厚實, 西冷較一般牛隻其他部位濃郁, 肉質與脂肪比例平均,不會過於肥膩, 而幼嫩中帶少許咬口。而且也有沙律菜, 新鮮沙律菜伴上黑醋, 有助中和肥膩感。另外最想一提的是, 這裡的薯條是另外分開上, 不是送在西冷的底下, 薯條不會吸晒西冷的油份, 可以保持乾脆, 非常窩心。咖啡芭菲杯我都幾特別鐘情芭菲杯,貪層次夠之餘, 影相夠靚。黎到wanna eat 因為晚上的關係, 想叫coffee 飲但又怕訓唔著, 叫呢杯咖啡芭菲杯就最好不過。這款芭菲底層是朱古力海綿蛋糕, 忌廉絲樣順滑, 上頭的朱古力雪糕濃郁, 而且也有拖肥趣趣, 最正係仲有expresso , 一杯咖啡芭菲杯, 除了口感上有脆有軟, 味道上也有朱古
香辣雞翼
雞翼香辣夠味, 辣度適中, 出來剛剛熟, 肉嫩多汁,
唔會炸到太乾一真想連骨都食埋, 份外惹味。
伴碟有少少沙律菜, 都幾新鮮。看得出餐廳的誠意。
澳洲安格斯西冷, 配沙律及薯條
西冷取自牛隻的上腰部, 肉質鮮嫩厚實,
西冷較一般牛隻其他部位濃郁, 肉質與脂肪比例平均,
不會過於肥膩, 而幼嫩中帶少許咬口。
而且也有沙律菜, 新鮮沙律菜伴上黑醋, 有助中和肥膩感。
另外最想一提的是,
這裡的薯條是另外分開上, 不是送在西冷的底下,
薯條不會吸晒西冷的油份, 可以保持乾脆, 非常窩心。
咖啡芭菲杯
我都幾特別鐘情芭菲杯,貪層次夠之餘, 影相夠靚。
味道上也有朱古力的甜和咖啡的香濃, 吃一杯絕對能慰藉心靈, 滿足又飽足!!