2021-10-13 53 瀏覽
最近龍島越開越多,有冇諗過原來可以坐底食?龍島係荔枝角D2 Place同中環街市開左概念店LUCULLUS CACAO,供應一系列新鮮烘烤既包點同朱古力甜品,等大家可以坐低慢慢嘆☕️望住個櫥櫃的確諗左好耐,樣樣都好想試✨.Single origin chocolate flight HKD118呢個拼盤有四款用左黎自唔同產區既朱古力,包括馬達加斯加、厄瓜多爾、秘魯、泰國,根據其獨有既特性同味道融入到法式甜品,啱曬有選擇困難症既朱古力迷😆而甜品底下都有張紙寫返對應甜品所用既朱古力既產地同簡單介紹,好貼心!Madagascar - 一杯朱古力奶凍,混合左紅色類生果所以帶有微微既酸味,口感都幾滑Ecuador - 係一粒燒過既棉花糖,中間帶有朱古力漿,底下有一塊朱古力餅,棉花糖本身甜可以中和返朱古力既澀味;同埋粒棉花糖係落order之後即燒架🌟不過個人唔鍾意棉花糖既甜味,有少少搶左主角朱古力既味道,所以麻麻地呢款Peru - 呢粒朱古力puff帶有微微花香同焦糖味,裡面係朱古力吉士,雖然每試一款之前會飲水沖沖上一款既味道,但感覺比奶凍酸🤔Thailand - 呢款朱古力撻個人幾鍾意🤎佢混合左熱

Thailand - 呢款朱古力撻個人幾鍾意🤎佢混合左熱帶水果乾,但酸味唔會完全覆蓋朱古力既甘味,中間有濃厚既朱古力餡

S.O.C. (iced) HKD55
標榜精選馬達加斯加單品朱古力同牛奶,面頭鋪左忌廉同朱古力碎。本來對呢杯朱古力飲品抱有好大期望,但牛奶同忌廉將朱古力既味道蓋過左,得個淡字…

整體黎講唔算太啱我呢個鍾意濃得黎帶苦既朱古力迷,試過其他單品朱古力蛋糕都係偏甜,不過唔知又啱唔啱你口味呢🤎
LUCULLUS CACCAO
地址 |