2014-05-19
排隊就等於好食呢個理論,我從來都唔BUY.係無一個程度上,有人排隊,可能等於受歡迎,但未必係美食,可能只係潮流,又或者係羊群.今次我路經西灣河,見到一間排哂隊既滷味,門口仲貼住誠哥都黎食既報導.我不得不承認,我相信左誠哥個報導先黎排隊,排了約4分鐘.價目表清楚簡潔,鵝同鴨都有,我問服務員有沒有剩肉?他指住一件就完成對話.這種氣勢就係因為客人太多先會顯露出黎,根本唔想我有任何考慮,佢潛意識話比我知,我唔買呢舊,可能連鴨毛都無得食$79,鵝片加點骨肉位.份量不算少,現在鵝肉很貴.肉味還算濃厚,肉質比較實,比燒鵝更硬.味道無咩層次,附送既滷汁就不過咸,但亦係無層次可言,只係普通滷味汁.如果有人為呢個質素排隊,我只能話各花有各眼.但食過呢一次,絕對認為誠哥唔識食
排隊就等於好食呢個理論,我從來都唔BUY.係無一個程度上,有人排隊,可能等於受歡迎,但未必係美食,可能只係潮流,又或者係羊群.今次我路經西灣河,見到一間排哂隊既滷味,門口仲貼住誠哥都黎食既報導. 我不得不承認,我相信左誠哥個報導先黎排隊,排了約4分鐘. 價目表清楚簡潔,鵝同鴨都有,我問 服務員有沒有剩肉?他指住一件就完成對話.這種氣勢就係因為客人太多先會顯露出黎,根本唔想我有任何考慮,佢潛意識話比我知,我唔買呢舊,可能連鴨毛都無得食 $79,鵝片加點骨肉位.份量不算少,現在鵝肉很貴.肉味還算濃厚,肉質比較實,比燒鵝更硬.味道無咩層次,附送既滷汁就不過咸,但亦係無層次可言,只係普通滷味汁.如果有人為呢個質素排隊,我只能話各花有各眼.但食過呢一次,絕對認為誠哥唔識食