2017-07-02 451 瀏覽
早上起身,想今日食啲好啲嘅午餐,本身諗住去扮文青,再上網睇一睇,忽然記起有次行過覺得呢間餐廳個名好有特色。但係嗰陣時未開舖。既然今日有時間就過嚟呢度啦。其實天氣真係好熱,呢個位都幾難行。不過冇理由住喺城隍廟附近唔去求知好簽架。所以呢今日就終於的起心肝過嚟啦。面對着呢一啲中西合璧嘅餐廳,相信有好多人同我一樣都有點壓迫感,始終佢雖然望落去好有本地風,但肯定嘅係佢係鬼佬價錢。一坐低呢承認會好有禮貌咁問你需唔需要叫個嘢飲或者要唔要叫支水,同西式餐廳無咩分別。drink list 我都無睇,我幻想自己係涼爽嘅大排檔內食飯。諗都唔諗點枝忌廉。特價$28 咋樓下呢就真係比較熱,所以我想坐得舒服啲揀咗樓上,下午午餐時分嘅星期六日唔算多人。坐得舒服服務周到。唔知係咪由金記開始,越來越多餐廳會做呢一種六七十年代嘅復古風格。呢一間係真係做得好精緻,絕對唔求其。午餐嘅餐牌係一張魚蝦蟹紙,爭咗一個骰仔中我就開以開檔。睇咗好耐都係覺得午餐係最抵,節儉嘅我當然就係會點午餐。雖然我好想食主餐牌嘅小食,帶我真係太慳。跟餐呢會有湯飲,每日不同煲得好靚,留意吓係冇湯渣嘅。然後呢就會有一個叫包包嘅小食,我問咗呢度嘅侍應,包包

午餐嘅餐牌係一張魚蝦蟹紙,爭咗一個骰仔中我就開以開檔。

跟餐呢會有湯飲,每日不同煲得好靚,留意吓係冇湯渣嘅。

然後呢就會有一個叫包包嘅小食,我問咗呢度嘅侍應,包包呢就係台式嘅類似饅頭的薄包,上面配上雞絲麻醬甜醬青瓜芝麻。

估唔到嘅係咁大件囉。。。味道真係好不錯,甜醬麻將配麵包有少少似我哋食開嘅腸粉,再配上雞絲青瓜十分之爽脆。

我地點左蝦頭油頭抽炒飯,真心講炒得都有功架,唔係得個樣,我笑說同我炒開嘅質素差唔多咁好。有櫻花蝦亦都有帶子仔,炒得乾身每一粒都係分開嘅。豉油嘅味道亦都出色,最緊要係唔會好油。乾身就係好食嘅炒飯其中一個重要元素。

另外一個我地點左咖喱牛面肉配薄餅,另外仲會跟一個白飯嘅。

除咗牛面肉之外仲有好淋嘅牛筋,牛面肉做得好鬆化,牛味香濃,醬汁唔多,唔會太辣。

全餐飯我最欣賞最期待嘅就係甜品甜品更餐係豆腐花,我係超級鍾意食豆腐花,你都嘅時候見到上邊也曾白色嘅泡,原來佢係用咗少少分子料理嘅做法去整呢一個簡單而每一個人都識嘅豆腐花。

佢哋將煉奶氮化,變成呢一種鬆軟嘅固體質感,配上堅係好滑嘅豆腐花,仲有不少得嘅少少砂糖。本身我係諗住響主餐牌點,然後先發現原來主餐牌係冇㗎。淨係呢一個豆腐花已經令到我立即send信息比幾個朋友叫佢哋一定要泥。

李好味,真係幾好味。