2021-02-13
杏花邨,係一個自成一國嘅地方,出去出去食嘢一般都要10分鐘路程。所以入面搵嘢食,唔係一件容易嘅事。今日路經此地,當然要入去闖一闖關😎 行入杏花新城,冇幾遠就見到梅光軒,一開始都估唔到呢度有分店😮餐牌上面有唔同嘅飯同拉麵可以選擇,我諗咗一陣,決定試一試個麻辣麵(鹽味)😳麻辣麵有好香麻油味,食落又唔係想像中咁辣。適合一般唔算超食得辣嘅朋友👍🏼 再加上吸收左麻辣麵汁既半生熟蛋,令到我食唔停口🤤跟餐仲有三隻餃子🥟,每一隻底部都煎香脆熱,咬落每一啖都有肉同汁,好有滿足感😂😆 除咗餃子之外,姻親仲有個甜品,就係抹茶蕨餅!令到整個餐都非常圓滿👏🏼👏🏼除咗拉麵,我亦都有叫咗佢一個照燒雞扒丼,試一試佢飯嘅功力😏最後一打開蓋,就聞到照燒汁嘅味道。咬落去,每一啖飯同雞扒混和埋照燒汁,絕對可以令你滿載而歸。一碗飯入面仲有好多蔬菜,令你食得健康又放心😋佢仲要額外加送雜錦天婦羅3件,又有包野飲,真係幾抵食🥰由於疫情原因,夜晚需要外賣拎走。而呢間店舖就每日晚上六時後,外賣全單九折,超級抵食😆😆呢間店舖除咗堂食或者外賣,仲有一個小市集,入面可以買到生果蔬菜同其他小食。所以諗唔到食咩嘅朋友,可以嚟呢間店舖碰一碰運氣😎
麻辣麵 (鹽味)
餃子
照燒雞扒飯