2021-07-27
睇餐牌嗰陣時覺得同「小」自然素食有啲似,但「小」前排做外賣半價嗰陣時已經食到正價唔會再去食嘅感覺,因為唔知係食嫌咗定越做越普通。重點啲樓面阿姐真係超冇禮貌。講返「蔬芙」個名真係改得幾好👍媽媽因為食蛋奶素,所以我哋都幫襯過唔少素店,有新素店一定要去支持下,晚上6點零店內人客不多,職員熱情招待到座位上,同行有架bb車,原本諗住放門口,反而佢哋好熱心幫我安置左架車喺店內🙏🏼坐低之後我哋嗌左兩個餐set, 包括馬來沙嗲串燒x2 一個中湯一個西湯 ,石鍋淮山餃子年糕配三小碟,米蘭燴牛膝配蕃紅花椰菜花飯,另外嗌咗個叉燒刈包首先講吓個沙嗲串燒,雖然只係前菜但擺盤相當唔錯,小小辣襯埋車厘茄同沙律菜開胃晒,🥣中左燉湯好清甜🥣西湯好咸,立即同店員講佢即刻話幫我們哋煮過,原本我哋話唔洗啦,費事浪費,只係想比啲意見佢,點知轉個頭佢真係拎咗碗新嘅嚟,正常哂👍跟住到主菜:牛膝椰菜花飯本身聽到係牛膝都估係素肉嗰類野,吖,上菜嗰陣時店員問我哋有冇食過,我仲問返佢要有技巧㗎?😆原來佢解釋返牛膝其實係用左腐皮蓮藕豆腐一層包一層咁做嘅,果然有驚喜👍想讚下蕃茄蓉汁淋上牛膝度配旁邊有小小漏用意大利燴飯做法嘅椰菜花飯放埋一齊,好
講返「蔬芙」個名真係改得幾好👍
跟住到主菜:牛膝椰菜花飯
本身聽到係牛膝都估係素肉嗰類野,吖,上菜嗰陣時店員問我哋有冇食過,我仲問返佢要有技巧㗎?😆原來佢解釋返牛膝其實係用左腐皮蓮藕豆腐一層包一層咁做嘅,果然有驚喜👍想讚下蕃茄蓉汁淋上牛膝度配旁邊有小小漏用意大利燴飯做法嘅椰菜花飯放埋一齊,好夾囉❤️
另一主菜:石鍋淮山餃子年糕配三小碟
餃子🥟係人手包,皮略嫌小小過厚
鮮淮山好粉
配合個好似胡椒湯底熱辣辣,即刻想快啲冬天🤣🤣
三小碟正常嘢👍
另外叫咗:叉燒刈包
同串燒一樣叉包經常係「小自然」食,但「蔬」係有心嘅,佢加左塊唔知係羅勒定香茅葉等佢冇咁漏
總括嚟講係一間幾有heart嘅素食餐廳,希望大家多啲支持素食🙏🏼