2018-05-18 94 瀏覽
放工朋友相約於黃大仙會面,食東西。 我就希望可以坐耐啲,話曬咁耐冇見可以傾多啲計 朋友就建議不如食中菜,我哋 揀咗一間中菜館,位於地鐵站附近地理上好方便。我哋點了,小籠包,生煎包及排骨擔擔麵。第一樣嚟嘅就係小籠包,好明顯係即叫即蒸,新鮮度十足,放咗喺度一陣,外皮開始 變化,係時候食啦。 用筷子一夾,最重要外皮完全冇爛, 咬落充滿肉汁。第二章就係排骨擔擔麵,排骨香脆可口,至於擔擔麵最重要嘅就係湯底,湯底濃郁充滿花生味 , 辣到剛剛好 ,唯一美中不足就係個面比較淋,口感無我想像中咁好。最後一樣就係生煎包,都係新鮮咁做,最值得讚賞嘅就係麵包底夠曬香脆,加上麵包皮做得好,完全唔癡牙,值得嘉許。雖然唔係食咗好多嘢,但係真係飲咗好多杯茶,下次都會再來,因為佢唔會吹我走。

我哋點了,小籠包,生煎包及排骨擔擔麵。