2021-12-22
店鋪:東京街日本料理 (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭角道57-59號地下B號舖原來東京街日本料理 @tokyostreet.hk / @hksushi_tokyostreet 8月喺土瓜灣開咗間新嘅分店🎊,有別於太子嘅外賣店同埋旺角嘅堂食店,土瓜灣店喺一間設有少量立食企位同主打外賣嘅分店東京街提供多款嘅日式料理🍣,魚生丼飯、刺身拼盤、壽司盛盒、和食、定食、新鮮海鮮等,有超過一百款唔同嘅選擇,以一間小店嚟講算喺做到幾全面👍。外賣自取飯丼餐有9折🥡,而依家起到新年仲推出聖誕同埋新年套餐,提早預訂仲有最平8折優惠😍佢哋嘅刺身同壽司全部都係即叫即整,所以嗌完嘢食之後就要比少少耐性等吓喇🤓,而我今次就試咗佢哋嘅壽司九宮格,即係分別有九款唔同刺身整成嘅精美壽司🤩✝️壽司九宮格 $388 :1️⃣芒果三文魚卷2️⃣帶子拖羅魚籽戀3️⃣蟹膏蟹肉軍艦4️⃣鰻魚刺身5️⃣三文魚刺身花6️⃣鮮藍鰭拖羅刺身7️⃣鮮海膽魷魚8️⃣牡丹蝦刺身9️⃣三文魚腩刺身未食睇落壽局已經相當吸引,仲要每一件壽司都將每一格格仔填得滿滿,亦加咗啲檸檬片🍋、食用花瓣同蔬菜去裝飾,算略有心思💕整體嚟講壽司都算新鮮,畢竟佢哋用嘅都係日本貨源🇯🇵,尤其海膽同蟹膏呢啲平時好容易變
地址:土瓜灣馬頭角道57-59號地下B號舖
原來東京街日本料理 @tokyostreet.hk / @hksushi_tokyostreet 8月喺土瓜灣開咗間新嘅分店🎊,有別於太子嘅外賣店同埋旺角嘅堂食店, 土瓜灣店喺一間設有少量立食企位同主打外賣嘅分店
東京街提供多款嘅日式料理🍣,魚生丼飯、刺身拼盤、壽司盛盒、和食、定食、新鮮海鮮等,有超過一百款唔同嘅選擇,以一間小店嚟講算喺做到幾全面👍。 外賣自取飯丼餐有9折🥡, 而依家起到新年仲推出聖誕同埋新年套餐,提早預訂仲有最平8折優惠😍
✝️壽司九宮格 $388 :
6️⃣鮮藍鰭拖羅刺身
7️⃣鮮海膽魷魚
8️⃣牡丹蝦刺身
9️⃣三文魚腩刺身
整體嚟講壽司都算新鮮,畢竟佢哋用嘅都係日本貨源🇯🇵, 尤其海膽同蟹膏呢啲平時好容易變質有腥味嘅食材都處理得好好, 一啲腥臭味都無👏,值得一讚, 不過個人就覺得三文魚卷入面嘅沙律醬就有少少太濃蓋過咗本身三文魚嘅鮮香🤏
另外要提一提各位嘅就喺壽司刺身類最好都喺即叫即食或者即日食晒佢😛,因為小編隔咗第2日先食,壽司飯已經變得乾身同硬身,咁樣會影響咗刺身嘅口感同味道,所以大家想食到刺身最好嘅一面緊喺喺店入面立食,好好咁品嚐最佳滋味啦😎