2018-12-09
係舊舊地的東大街有裝修唔錯的「潮地」!東大街係筲箕灣市民的食街,林林總總餐廳咩都有。但由於歷史悠久,好多店都舊舊地,想搵一間裝修靚靚仔仔,坐得又舒服嘅唔易。所以今次去見到呢間裝修新潮的店,就入去試下。門面藍綠色,好搶眼,入到有懷舊風的裝飾。又有少少 cafe 的休閒風。我叫咗碗牛三鮮,有牛腩、牛肚同牛筋。湯底夠濃,好飲的,啲牛又好大件,抵食。加$8元有杯特飲,好似叫熱情果香橙茶?好fresh 好有果味,唔錯。台上面放有3種辣醬。連辣都有3種層次?睇黎店主是無辣不歡了。平時我都鐘意食牛腩河的,但通常食車仔麵、牛腩河的地方都舊舊地,店員都不是年輕人。但呢間,比我嘅感覺好young 好有潮氣,店員都是靚仔靚女的年輕人,播的都是潮歌,裝修又新潮。雖然是簡單一碗河粉,但比到好唔同、好energetic 的感覺。差不多價錢,都是$50幾蚊一碗麵。所以總結一下,是好「潮」的店!
東大街係筲箕灣市民的食街,林林總總餐廳咩都有。
門面藍綠色,好搶眼,入到有懷舊風的裝飾。
又有少少 cafe 的休閒風。