2020-04-05
心血來潮,想食泰菜🇹🇭,可惜東涌區內泰菜餐廳寥寥可數。唯一想起下嶺皮村既「新小泰皇食府」,時移世易,原來已經易手,餐廳🍴名改為「Khaotip Thai」,位於「新小泰皇食府」舊址,都係泰國人親自主理,品質保證。💕老闆娘係泰國人🇹🇭,親切有禮,疫情嚴重,餐廳提供消毒酒精搓手液,客人與客人之間坐得疏落,大開中門保持空氣流通。鳳爪沙律🥗(HKD 80): 必叫開胃菜,酸酸辣辣,反而個人認為偏酸而吾夠辣(我食開重口味),多種配料,洋蔥🧅好夠嗆,無骨鳳爪入味得很。串燒沙嗲(HKD 88):可三拼,基本雞豬牛各兩串,牛肉串肉質軟嫩帶有濃厚炭烤香氣,配上濃郁花生🥜香沙嗲,美味絕頂,雞肉用上雞胸肉,皮脆肉嫩,食得出有一陣中東串燒香料味。綠咖喱🍛配雞(HKD 80):份量多,好鐘意佢夠辣夠香,泰國茄子好爽口,個汁一定要用番撈飯,白飯🍚都吾夠,決定叫埋🧄包,法包邊烘得好脆身可口,熱辣辣,充滿蒜蓉香,好得❤️香草辣椒🌶️炒海鮮(HKD 88): 餐廳特色菜之一, 有大排檔風味,簡單豆角配豉油辣椒,海鮮方面有彈牙大蝦🍤、肥美青口、爽口魷魚🦑、好惹味。泰式什錦拼盤(HKD 180): 我最期待既菜式,因為對於選擇
泰式什錦拼盤(HKD 180): 我最期待既菜式,因為對於選擇困難症既人係恩物,好豐富,提供三種醬汁,香氣四溢炭燒豬頸肉,好彈牙、扎實蝦餅、香脆可口春卷💕
總結:
津津有味 難忘之味