2021-09-07
好耐無入東涌😍宜家唔使剩係行東薈城,喺喜來登酒店隔離有個新美食商場-灣景薈🥳見到好多外國人so chill! 今次去左1樓對海嘅美式扒房 @upperdeckhk 🇺🇸 除左鋸扒仲有得玩桌球🎱🥰1️⃣濕式熟成 紐約牛扒 10安士 (附有配菜一款+醬汁)($298)Medium rare 熟度控制唔錯!肉質軟淋,牛味濃郁!青醬更添風味👏🏻配有爆汁蕃茄仔!更驚喜係我地揀左薯蓉(有8款唔同配菜揀)超級幼滑!一啲顆粒都無!味道調得岩岩好!香牛油味!拍得住我喺某間超知名酒店扒房出品❤️仲有勁大兜💋必叫!另add 一款配菜:美式卡津香料炸薯條 ($48)呢個又係CP值好高!賣相有心思之外,熱辣辣厚切粗薯條好有誠意!香料落嘅份量岩岩好!炸皮薄,香脆!好食😋2️⃣馬里蘭洲式蟹肉薯餅($118)蟹肉份量慷慨❤️配芒果彩椒莎莎+墨西哥辣蛋黃醬(覺得唔辣),兩者中和個油膩感唔錯!但少少挑剔係炸皮有少少overcooked, 硬身左,影響少少口感!但味道係唔錯3️⃣意大利手工全蛋幼扁麵 ($158)主要係用橄欖油、香草、巴馬臣芝士調味,配有意大利煙肉及雞油菌蘑菇!個麵唔算太彈牙,煙肉比想像中濃味,第一次食嘅雞油菌蘑菇幾有趣!
另add 一款配菜:美式卡津香料炸薯條 ($48)
2️⃣馬里蘭洲式蟹肉薯餅($118)
3️⃣意大利手工全蛋幼扁麵 ($158)
主要係用橄欖油、香草、巴馬臣芝士調味,配有意大利煙肉及雞油菌蘑菇!個麵唔算太彈牙,煙肉比想像中濃味,第一次食嘅雞油菌蘑菇幾有趣!味道有少少似鴻喜菇~但比起意粉我更鍾意食牛扒✨
PS✨宜家MON-FRI全日都有單點8折🥳
整體黎講,牛扒係有水準!侍應友善!裝修有特色!美中不足係窗邊位有啲熱及張枱有少少搖,餐廳樓下有大片工地,影響左個海景無咁靚🥺!另外上菜速度有待改善,主菜要叫侍應追下先上到,等得比較耐~