2024-01-07 71 瀏覽
一入東涌東薈城7樓foodcourt就俾第一間poster吸引左2023米芝蓮推介 : 老祖食堂上網查一查, 原來本身西關老祖位於佐敦文苑街18B,只做外賣;  而家係東涌開左呢間分店  Menu有好多唔同野食款式可以選擇, 最後決定食呢間呢日自己一個2點半先放lunch, 非常肚餓 >,< 所以叫左個set lunch 再加3個小食 ;P我本人極推"極黑。黯然銷魂飯(杜洛克豬)"! 叉燒用西班牙黑毛豬腩肉 仲要係半肥瘦 ;P 配埋個惹味叉燒汁送飯! 超正!另外, 仲有2隻日本煎雞蛋, 蛋味超濃香滑; 流心蛋黃加埋叉燒汁係絕配!另外個XO醬•爆炒蘿蔔糕都好有驚喜! 炒得勁有鑊氣, 蘿蔔糕切到一口吃size, 加埋XO醬煎至焦香, 非常惹味! 真心好想試一試個米芝蓮推介的西關瀨粉, 食下西關懷舊風味, 所以叫左碗迷你西關瀨粉試下味好有驚喜, 個油渣係成碗瀨粉的靈魂! 再加埋菜圃&蔥的香, 味道有層次 因為真係太肚餓, 決定叫多一個小食, 俾"黑白炸丸"呢個名吸引白丸味道有驚喜 ;P 個餐包埋一碗鰹魚蘿蔔湯, 湯好清甜, 個蘿蔔好淋好入味
2023米芝蓮推介 : 老祖食堂

Menu有好多唔同野食款式可以選擇, 最後決定食呢間

仲要係半肥瘦 ;P 配埋個惹味叉燒汁送飯! 超正!

白丸味道有驚喜 ;P

個餐包埋一碗鰹魚蘿蔔湯, 湯好清甜, 個蘿蔔好淋好入味
2024-01-04
午餐
  • 極黑。黯然銷魂飯(杜洛克豬)