2016-06-18
蒸氣石鍋而家開到周街都係, 但係質素各有參差。今次去到尖沙咀嘅喜鍋, 可以見證高質素海鮮石鍋好食之處。餐廳內魚缸放滿生猛海鮮, 見到靚食材, 又有醬油、蒜頭等配料, 都預視今晚會有幾豐富、幾好味。先要左一隻南非開邊龍蝦, 用蒜茸一齊去蒸, 更加突出海鮮嘅味道, 而肉質爽口彈牙, yummy!! 南非鮑魚用上蟲草花調味, 啖啖肉, 質感又夠鬆軟, 易嘴饞, 唔需要點醬油都足夠滋味!順德蒸污糟鮮雞同樣非常好好味, 同紅棗冬菜一齊蒸, 味道非常足夠。而雞肉嫩滑、肉味香濃, 絕對值得一試。百花釀遼參, 海參之中釀入蝦膠, 口感特別! 蝦膠本身已經非常彈牙, 海參則軟滑, 兩者感覺非常合拍。伊麵同埋梅菜蒸芥蘭, 伊麵麵條嘅軟硬程度適中, 跟梅菜蒸芥蘭一同去蒸, 亦都非常滋味。最後有個淮山魚肚蝴蝶腩粥底, 將材料放係電熱窩嘅底部, 加上湯底, 再加上整晚蒸海鮮嘅精華, 至為最佳享受!
餐廳內魚缸放滿生猛海鮮, 見到靚食材, 又有醬油、蒜頭等配料, 都預視今晚會有幾豐富、幾好味。 先要左一隻南非開邊龍蝦, 用蒜茸一齊去蒸, 更加突出海鮮嘅味道, 而肉質爽口彈牙, yummy!! 南非鮑魚用上蟲草花調味, 啖啖肉, 質感又夠鬆軟, 易嘴饞, 唔需要點醬油都足夠滋味! 順德蒸污糟鮮雞同樣非常好好味, 同紅棗冬菜一齊蒸, 味道非常足夠。而雞肉嫩滑、肉味香濃, 絕對值得一試。 百花釀遼參, 海參之中釀入蝦膠, 口感特別! 蝦膠本身已經非常彈牙, 海參則軟滑, 兩者感覺非常合拍。 伊麵同埋梅菜蒸芥蘭, 伊麵麵條嘅軟硬程度適中, 跟梅菜蒸芥蘭一同去蒸, 亦都非常滋味。 最後有個淮山魚肚蝴蝶腩粥底, 將材料放係電熱窩嘅底部, 加上湯底, 再加上整晚蒸海鮮嘅精華, 至為最佳享受!