2019-06-08
成日睇到人去南豐紗廠影靚相,終於今個週末都同朋友去左。影相之後當然要醫肚,我地就去左呢間好多人排隊又新開張既冰室,店內裝修都好有港式味道。我要左個常餐,首先會有牛乳炒蛋同多士,麵食方面揀左佢地既王牌特濃沙嗲牛肉麵。特濃真係冇講錯,沙嗲醬份量又多又濃,多到好似食沙嗲醬撈麵咁!但又唔會太鹹太稠,配合得相當好,勁好味!而牛肉亦值得一讚,份量多,大大片,無筋又唔硬,相當出色。朋友就要左個蒜香生炸雞翼撈公仔麵,呢個撈麵就用左豉油汁加蔥,個人認為可以重味翻少少。而雞翼就炸得好靚,夠香脆又唔會好油膩,入面仲夠哂juicy。我地仲要左個西多士share。西多士可以選擇芝士/花生醬做饀,我地就揀左後者。花生醬份量岩岩好,西多亦炸到金黃。加埋滿滿既糖漿,邪惡首選。飲品我地就選擇左去隔離既王牌冰茶飲奶蓋。我要左個黃金芝士奶蓋東方美人,估唔到鹹蛋黃加咗入芝士奶蓋之後會個種鹹香更增加,而且東方美人茶濃度啱啱好,兩者好配合。而朋友就要左杯焦糖奶蓋觀音王,奶蓋加咗焦糖之後有份焦香同埋脆脆地,觀音王入口亦好醇香。仲可以拎埋兩杯奶蓋飲品入餐廳舒舒服服咁坐低飲,呢個設計真係非常好!
而牛肉亦值得一讚,份量多,大大片,無筋又唔硬,相當出色。
飲品我地就選擇左去隔離既王牌冰茶飲奶蓋。