2023-01-19
日式傳統會席料理同Omakase一樣用新鮮季節性食材 但更是精心細緻的調味及美麗的擺盤❤️味覺或視覺上都係嶄新體驗 今次同@Mageatallday一齊去試了極高質素既廚師發辦 🫶‼️凡3位以上訂座即可免費獲贈一磅裝拿破崙生日蛋糕一個(3日前預訂)【山の御膳 Kaiseki】$1,688💙 先付け:日本產雲丹拼盤 (五種產地 自岩手 北方四島 宮城 浜中町 根室)5種產地之海膽拼盤 一次過品嚐哂大滿足 連平時唔太食海膽既我都無問題 全部都好新鮮及香甜 入口即溶 ❣️💙廚師發辦前菜三點 (帆立貝 赤穗蠔 香箱蟹)傳統日式盆景擺盤非常精緻 以蛋黃醬作調味的帆立貝 香箱蟹配上柚子啫喱及蟹膏蟹籽 口感豐富而赤穗蠔非常鮮甜 可能會有人喜歡蠔味再濃味少少 但我覺得剛剛好 配上柚子啫喱更清甜💙十四代蝦夷鮑酒蒸肝醬不得不說擺盤係下了功夫 以天藍色噴壺噴上以日本十四代清酒在鮑魚上 可噴3-4下清酒更帶出鮑魚的鮮香 配上肝醬鮮味提升 💙季節刺身五點(粒螺 帆立貝 牡丹蝦 大拖羅 平政 )就是儀式感 一上檯煙霧從盤中流出!!!!牡丹蝦肥美新鮮 帶子會食到一絲一絲的口感 而大拖羅油香十足但味道比較清淡💙季節雪葩
【山の御膳 Kaiseki】$1,688
💙廚師發辦前菜三點 (帆立貝 赤穗蠔 香箱蟹)
💙十四代蝦夷鮑酒蒸肝醬
清酒更帶出鮑魚的鮮香 配上肝醬鮮味提升
💙季節刺身五點(粒螺 帆立貝 牡丹蝦 大拖羅 平政 )
💙季節雪葩
自家製柚子雪葩 清一清油膩感
💙精選寿司五貫 (象拔蚌 北寄貝 伊左木 真鯛 金目鯛)
北寄貝及象拔蚌都非常新鮮 金目鯛好特別第一次食 肉質細緻鮮美 魚肉呈淡淡的櫻花粉紅色
💙鍋物:鱈場蟹亀甲鍋
以蟹殼昆布熬煮4-5個鐘成的高湯 加上新鮮紹菜包菠菜及蟹腳 非常鮮甜
💙A4宮崎和牛厚焼 牛肝菌
以特別訂造陶器用禾稈草煙燻宮崎牛 和牛油花及肉成黄金比例 油香爆發 入口即溶
💙特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
色香味俱全 橙色的松葉蟹蟹膏蟹粉配上煙韌手工烏冬 連烏冬上都鋪上大閘蟹芡汁
餐廳提供意大利黑醋有3、5、10年選擇 甜味酸味有唔同程度 一齊撈黎食 超正
💙和風雪糕拿破崙
即叫即製的拿破崙 酥皮非常鬆脆 而自家製的椰子蓉雪糕味道很好不太甜 必吃