估唔到我人生第二篇OpenRice負評,竟然係要比一間米芝蓮餐廳開頭仲以為5月35日呢啲特別日子先少人去天后食飯,但原來少人係有原因⋯未講食物質素,先嚟講間餐廳嘅服務、環境。環境方面,係好乾淨,寧靜,抽煙亦都好好,唔會食完後,成身一陣油煙味,呢個要讚👍服務方面,由餐前到完成,都冇人講解過個Menu,師傅講解每一道菜嘅時候亦都係非常簡短,食完成餐飯亦冇人問過我哋用餐感覺如何,俾人感覺係⋯只係想你食完快啲走🙃食物方面,每一道菜只係用返本身食材嘅原味,無用咩心思烹調菜式,只係純粹煎完食材,再加自調醬汁就上碟啦,醬汁亦未食出特別之處,可能只係師傅無講掛⋯😔已經係四人分量,自評足夠與否🧐黎講講每一道菜:刺身:帶子,魚子,海膽。佢已經係成餐飯最好食㗎啦,真係諷刺,嚟鐵板燒竟然係生嘅嘢最好食🤣鮑魚:真係活嘅,上枱仲好生猛。鮑魚肝醬略為鹹咗啲,冇鮮甜味,蓋過咗鮑魚本身嘅鮮味🥲甘鯛魚:竟然拎咗舊魚肉去炸,冇錯,魚鱗表面係好香脆,但係魚肉乾柴,食到心生烈火🔥😡龍蝦:一般龍蝦嘅鮮甜彈牙,普通煎完再加醬汁就上碟,無驚喜,意粉係全場覺得最好食嘅,竟然係意粉😅和牛:油脂係好豐富,做到入口即溶,只可惜蒜片唔夠香脆,

未講食物質素,先嚟講間餐廳嘅服務、環境。

已經係四人分量,自評足夠與否🧐

黎講講每一道菜:

是日前菜:刺身

日本活鮑魚配肝醬

甘鲷魚配鮟鱇魚肝忌廉汁

龍蝦配蝦膏忌廉汁

和牛:油脂係好豐富,做到入口即溶,只可惜蒜片唔夠香脆,只係拎出擺放咗一段時間嘅炸蒜片,然後再烘乾上碟,咁普通嘅嘢都可以做到咁失敗☹️

特選A5和牛

炸飯:可能師傅唔記得咗落鹽😣但係飯粒炒得乾身,粒粒分明👍

炒飯

最後個蜜瓜係好甜,仲要爆汁💦

雖然一開始已經飲左Sparkling Water打個底,但係最後都係食唔飽,成晚餓住個肚😒

總括黎講,呢個價錢食咁樣質素嘅米芝連餐廳,真係去食個鋸塊扒都無咁嬲👎🤬甚至覺得係高級版嘅幾餸飯😖
2023-06-04
$1980 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日