2018-08-19
星期日過海做完運動,心血來潮想去近日全城熱捧太子叉燒王「齒留香」試下佢嘅叉燒,睇下係咪真係咁架勢堂!店外大排長龍,人潮不斷!等咗一陣,終於可以入去啦!店內師傅營營役役,非常忙碌。好不容易找到位置坐下。急不及待揭開餐牌「搵食」!視乎No.1叉燒係必叫之選!最後都係叫左自己最愛叉雞飯!記得餐廳師傅喺報導講過,如果餐廳連「瘦叉」都整得好食,功力一定有番叫上下!於是我就有個小小特別要求,就係「瘦叉+走汁」。飲品方面就係夏天消暑解渴之選:凍檸茶!叉燒賣相非常吸引,採用厚切方式,肉質一D都唔「柴」。入口叉燒「腍軟」,淡淡蜜汁甜味,即使冇燒味汁加持,依然非常好食。至於雞肉方面,雖然唔係「脾位」,但肉質keep到嫩滑,但相比叉燒,依舊叉燒比較出色!推介呀!
店外大排長龍,人潮不斷! 等咗一陣,終於可以入去啦!店內師傅營營役役,非常忙碌。 好不容易找到位置坐下。 急不及待揭開餐牌「搵食」!視乎No.1叉燒係必叫之選! 最後都係叫左自己最愛叉雞飯!記得餐廳師傅喺報導講過,如果餐廳連「瘦叉」都整得好食,功力一定有番叫上下!於是我就有個小小特別要求,就係「瘦叉+走汁」。 飲品方面就係夏天消暑解渴之選:凍檸茶! 叉燒賣相非常吸引,採用厚切方式,肉質一D都唔「柴」。 入口叉燒「腍軟」,淡淡蜜汁甜味,即使冇燒味汁加持,依然非常好食。 至於雞肉方面,雖然唔係「脾位」,但肉質keep到嫩滑,但相比叉燒,依舊叉燒比較出色!推介呀!