2018-04-16 67 瀏覽
一直都好鍾意食烤魚,openrice搵到呢間好似算係幾多好評,就心癮起嘗試吓。餐廳唔算好大間。又好似自修室咁樣嘅間隔。見佢價錢唔係話特別抵食,就揀咗食銅魚。飲品叫咗菊花薑檸蜜,第一次飲呢隻味嘅特飲,味道稍為甜,但幾特別,薑味好夾,就算配麻辣烤魚都唔會覺得更加辣。前菜有涼拌麻辣豆芽,芝麻醬沙律。涼拌麻辣豆芽夠風味,麻辣而且花椒味十足,但係稍為鹹。終於嚟到主角,我哋叫咗鐵魚麻辣烤魚(江團魚),因為會越煮越辣,所以小辣都好夠啦。配料好夠,芫荽芽菜金菇洋蔥夠新鮮,特別係芽菜夠脹卜卜夠甜。烤魚初初食唔覺得好辣,食到嘅比較多係魚本身嘅味。條魚有手臂咁長,魚夠肥美,多肉,新鮮。條魚先煎過,魚皮好香口。個人接受到魚腥,但朋友比較抗拒食腥嘅魚,就話一開始未入味有魚腥味。不過慢慢滲入麻辣嘅味道,就津津有味了。亦都因為湯越煮越濃,越食越麻,感覺超過癮。最貼心嘅係有隔油匙羹,啱晒我呢啲又鍾意食嘢又怕肥嘅人,減低啲罪惡感。配料新鮮,有白蘿蔔鮮冬菇金針菇生菜。肉類係唔淨止咁多嘅,不過掛住食唔記得左影相。牛肉脂肪比例唔錯,豚肉就略為肥,雲吞普通,蟹籽丸係朋友叫嘅,我個人就唔係太喜歡裏面嘅芥末味。牛舌少韌。最後兩人食

餐廳唔算好大間。

又好似自修室咁樣嘅間隔。

見佢價錢唔係話特別抵食,就揀咗食銅魚。

配料好夠,芫荽芽菜金菇洋蔥夠新鮮,特別係芽菜夠脹卜卜夠甜。

配料新鮮,有白蘿蔔鮮冬菇金針菇生菜。

最後兩人食咗$436。