餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2004-11-11 7 瀏覽
已不止一次聽說呢度的粥唔錯,食友亦推介,加上LI兄的食評,就趁今日要落灣仔搞D私幫野的時候,叫了朋友來試一試。一點到來,好多人,要在門口派飛等問號碼,都要等十分鐘,幾旺場的。當然是要搭檯,望左望右,油炸鬼別處交來,不吃也罷。見魚腩及豬潤都對辨,但又有拆肉泥鯭粥,自從天樂里真滋味執左後,已久沒吃過好的泥鯭粥,好在拉埋個朋友來,可以試多幾味。結果叫了泥鯭粥及魚腩粥各一,灼魚片同一碟淨豬潤。先講粥,粥底夠熱,綿滑,帶鮮甜味,見其貼在牆上的報導說粥底用魚湯煲的,吃落是所言非虛,味精當然是沒有。泥鯭粥用的是小泥鯭,沒有骨但有幾片鱗。魚肉甜美,但肉質堅韌,似乎是過了火位,或浸在熱粥內過熟了。不可說失望,但始終以前真滋味的拆肉大泥鯭粥是最好,不知這裡有幾人吃過?魚腩真的是大大舊,又幾多,魚肉肥美嫩滑又鮮甜,係好掂!下次來可以試魚骨及魚咀了。灼魚皮都不少,醮上混有薑絲及蔥的醬油,口感爽脆,喜歡吃魚皮的亦不可以錯過;碟豬潤份量不少,片片都厚厚的,爽口又鮮味,個人覺得如果想試豬潤,就一定要叫淨豬潤,因為浸在熱粥內會過熟,太熟的話,口感就差得遠。幾位招呼的服務都好好,尤其門口編位的阿哥,是好殷勤,值得一讚。
吃得很飽,埋單百四蚊有找。是不便宜,但如果不叫兩碟淨食只四十幾蚊。粥底靚,食物又不錯,值得一試。
再睇番D食評至知LI兄留意到咁多得意野,我地兩個掛住食,咩都睇唔到,下次再去至留意一下。