餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2021-03-16 468 瀏覽
新加坡海南雞名店之一嘅文華大酒店𝙲𝚑𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛𝚋𝚘𝚡無論係當地新加坡定係過江黎到香港主打嘅海南雞飯定價都屬偏高嘅價位咁究竟過百嘅海南雞飯值吾值得食呢?睇埋落去,便知一二🙈.【文華海南雞飯 $108】雞種,千挑萬選左走地龍崗雞龍崗雞肉質結實,肉厚皮薄,雞味香濃又富質感再以數小時嘅慢煮熬制入口極為鮮嫩滑溜最矚目之處係雞肉與雞皮之間嘅一層啫哩令每啖都係滑又不膩配上特製醬汁,辣椒醬,薑蓉同醬油每一種味,每一種感覺吾會搶味,反而令味道更富層次感👍我自己就偏向辣椒醬同薑蓉香辣惹味,薑蓉香口😋當然,仲要配合埋香濃不膩,入口軟糯嘅油飯先稱得上完美😘最後飲埋隨餐附送嘅雞湯雞香濃厚,豆腐軟滑,超正呀😍.【咖哩雞煲 $108】期間限定嘅咖哩雞煲都值得一食~咖哩夠哂濃厚,陣陣嘅椰香,真係好惹味🥰雞塊大大舊,肉厚又嫩滑仲有茄子,美國薯仔同秋葵,盡吸咖哩嘅精華米飯淋上咖哩汁,一食難忘😋隨餐附送雙球椰子雪糕或炸素春卷我揀左後者,食落酥香脆口,大滿足👍加多$16配埋茶味香濃,入口順滑嘅凍錫蘭奶茶~.【黑醬油炒蘿蔔糕 +$28】只要選購套餐,就可以用優惠價加配小食同甜品蘿蔔糕炒得好入味口感軟糯,鹹甜開胃~.【椰子雪糕咖
新加坡海南雞名店之一嘅文華大酒店𝙲𝚑𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛𝚋𝚘𝚡
無論係當地新加坡定係過江黎到香港
主打嘅海南雞飯定價都屬偏高嘅價位
咁究竟過百嘅海南雞飯值吾值得食呢?

睇埋落去,便知一二🙈
【文華海南雞飯 $108】
雞種,千挑萬選左走地龍崗雞
龍崗雞肉質結實,肉厚皮薄,雞味香濃又富質感
再以數小時嘅慢煮熬制
入口極為鮮嫩滑溜
最矚目之處係雞肉與雞皮之間嘅一層啫哩
令每啖都係滑又不膩
配上特製醬汁,辣椒醬,薑蓉同醬油
每一種味,每一種感覺
吾會搶味,反而令味道更富層次感👍
我自己就偏向辣椒醬同薑蓉
香辣惹味,薑蓉香口😋
當然,仲要配合埋
香濃不膩,入口軟糯嘅油飯先稱得上完美😘
最後飲埋隨餐附送嘅雞湯
雞香濃厚,豆腐軟滑,超正呀😍

【咖哩雞煲 $108】
期間限定嘅咖哩雞煲都值得一食~
咖哩夠哂濃厚,陣陣嘅椰香,真係好惹味🥰
雞塊大大舊,肉厚又嫩滑
仲有茄子,美國薯仔同秋葵,盡吸咖哩嘅精華
米飯淋上咖哩汁,一食難忘😋
隨餐附送雙球椰子雪糕或炸素春卷
我揀左後者,食落酥香脆口,大滿足👍
加多$16配埋茶味香濃,入口順滑嘅凍錫蘭奶茶~

【黑醬油炒蘿蔔糕 +$28】
只要選購套餐,就可以用優惠價加配小食同甜品
蘿蔔糕炒得好入味
口感軟糯,鹹甜開胃~

【椰子雪糕咖央三文治 +$28】
軟包中間夾住椰子雪糕