2009-09-26
自從近幾個月「糖百府」引入台式雪花冰後,帶起了台式雪花冰的熱潮,一直都想試試,但始終未有食過。前兩日終於在晚飯後來到來一個飯後甜品。哈,今次都幾好彩,一入到去就有位(因為食食下外面已經有人要等位)。坐低之後,因為只係第一次試,唔肯定係咪真係好好食,所以只係叫左一個雪花冰兩個人分享。呢次試嘅係「番石榴雪花冰」(上次睇電視見蘇絲黃好想食都無得食,賣晒,今次既然有得食,一於試下呢個先,下次先試其他味道)。因為有人話散叫比起套裝雪花冰抵食d,又可以自己揀配料,於是自己加料,除左「番石榴雪花冰底」外,仲加左藍莓漿做topping、仲有粟米片、芒果、菠蘿椰果同咖啡凍做配料添。話咁快,一大兜堆得高高,令人食指大動的雪花冰已經上桌。一試之後,感覺果然好味!冰凍的的雪花冰,帶著清新的番石榴味,混合甜甜地的藍莓漿,加上偏酸的芒果粒、咖啡味濃濃的咖啡凍和脆口的粟米片等配料,在盛暑之下,的確令人心曠神怡,帶給人透心涼的感覺。正!一於試齊所有味道,睇下邊種味道最正先!
一於試齊所有味道,睇下邊種味道最正先!