2009-09-26
真係好耐無去食海鮮,以往諗住食海鮮都係去西貢及索鼓灣。今次因為去黃金海岸酒店住,加上睇咗開飯食評,決定嚟呢間試一試。結果......果然好嘢!我哋一行人四大一小先去咗三聖邨碼頭附近的海鮮檔買海鮮,買咗斤幾蟶子,兩斤花龍,兩斤飛龍(大瀨尿蝦),一斤花螺,四隻扇貝同埋一斤蜆。埋單八百元,都算差唔多。然後,我哋行過去興記,一入去因為訂咗枱所以立刻有位。店員個個整齊恤衫西褲,而且都好有禮貎。跟著就幫我哋落單。白灼花螺 - 真係好鮮。啲螺肉又爽,最正個海鮮醬,唔太甜。GOOD!上湯龍蝦 - 又係一絕,我鍾意佢唔太咸,而且個"茨又唔會"太多,加上花龍多肉又鮮味,都係由頭食到尾,連爪都食埋。椒鹽瀨尿蝦 - 老婆讚口不絕,我就覺得仲可以炸多少少時間,同埋啲椒鹽唔夠多同少咗啲辣味。蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 呢碟完全係個扇貝個鮮味救番味餸。因為我同老婆都覺得個粉絲比較硬,蒜蓉味入唔到,加上個豉油唔夠味,但真係個扇貝夠厚身,又甜,都係正!豉椒炒蟶子同埋豉椒炒蛽 - 兩味都係豉椒炒,真係好正!興記啲豉椒好正,所以呢兩味餸食到最後雖然好飽都仲可以食得晒。一定要食!當然,除咗海鮮我哋都要食呢度個招牌菜--燒鵝! 個燒
當然,除咗海鮮我哋都要食呢度個招牌菜--燒鵝! 個燒鵝真係好掂,同啲海鮮不分春色,好好味!
連埋個炒菜心,六罐汽水,埋單只係四百九十元,扺食到吖!
所以一定要再嚟!