餐廳: 天后站清湯腩
資訊:

2019-11-28 495 瀏覽
幾個月前經過附近,知道開了這間「天后站清湯腩」,一直想找機會試試。趁着今個星期日冇約朋友或屋企人食飯,近近地就在這裏開餐食晏。鋪位面積很細,撇除了一個非常細小、類似茶餐廳水吧的廚房之外,餘下的空間就僅僅足夠擺放五至六張四人小餐枱;空間還要非常擠迫,餐枱之間只勉強容許一個人側身穿過。雖然小店聲稱主打清湯牛腩,但餐牌上還有牛肚、牛筋,甚至炸雞翼、炸排骨、菜肉雲吞其他選擇。如果只要求普通牛腩河粉,只要 $41;指明要崩沙腩、坑腩或者爽腩,就要加 $6,再轉伊麵就要加多$2。結果,清湯爽腩伊麵($49)就要 $49 了。見到牛骨牛腩清湯的顔色,已經覺得唔會好飲。試一啖,果然入口肥膩,最大問題是冇牛味、很清淡;同之前食過的多間清湯牛腩店比較,最差就是今次。牛爽腩並非最多筋膜位置,軟膏軟膜比例偏少,但就多了一層薄薄的軟牛腩肉,都算好食;但湯底實在太差,完全忽略了清湯牛腩的重點。台灣紅燒牛肉湯底的牛三寶麵就經常食,港式清湯牛三寶河粉($55)就未見過。牛筋本身冇味;牛肚是內臟,本身還有些少臊味。所以,兩種食材一般配搭濃郁調味烹調,例如:台式紅燒或潮式滷水;清湯是第一次食。牛筋夠腍滑,牛肚亦爽口、綿靭
清湯爽腩伊麵
清湯牛三寶河粉
牛筋夠腍滑,牛肚亦爽口、綿靭、彈牙;但一如所料,果然冇味道。三寶河粉不能夠指明牛腩部位,憑肉眼已可以估計肉質粗嚡、欠肉汁,咬下去果然如同估計;不過,總算未至於有渣。總結一句,牛三寶冇一樣好味道。
腩汁蘿蔔($15)很腍,但腍得太過份;連一丁點蘿蔔應該有的爽滑質感都完全消失,唔好食。小店只係清湯牛腩店,所謂腩汁,其實只是牛肉清湯炆蘿蔔;但由於牛骨牛肉清湯味道太淡,所以蘿蔔亦只有本身味道,沒有預期中的肉鮮,甚至乎覺得甜得太過分,有點假。

腩汁蘿蔔
小店的重點推介牛腩、牛筋、牛肚及蘿蔔,一次過試齊;清湯唔掂,幾款出品亦只有牛爽腩稍為好食,但也並不是特別出色。唯一勝過其他清湯牛腩店的就是抵食,但並不足以吸引返轉頭。
2019-09-22
5 分鐘 (堂食)