2020-06-16
一個人黎到深水埗,因為生飛滋熱氣,食湯餃係一個好選擇,當然係黎老舖圓方餃子店。一個人叫咗三樣嘢1. 西洋菜湯餃 $29/8隻2. 菜心全走 跟餃+$83. 煎韭菜餃$18/3隻 首先黎左煎韭菜餃。都算大隻,但煎得略嫌不夠金黃色,咬落軟林,微暖,心知不妙。 第一啖咬角位,角位硬膠到吐返出黎,我估計餃子煎好並擺放一段時間。韭菜煎餃的香氣算不俗,但對比荃灣餃子屋還是有距離,加上皮較厚,咬落比餃子皮味道搶奪。第二口將成隻餃子放落口,咬到有一粒硬碎粒是我黑仔嗎?終於嚟到西洋菜湯餃及菜心,令我心情舒暢返。如果+8蚊的菜心份量算不錯(但如果用正價是這個份量都不劃算)菜心易咬不老又甜不苦西洋菜湯餃果然會令我吃光光嘅食物。佢嘅魚湯又白又甜,鮮甜到我懷疑有無味精(事實證明無的:即使回到家都不口乾)西洋菜加豬肉的味道淡淡的,加埋薄薄的餃子皮,適合清啖人士。總括來說,湯餃保持出色,煎餃失色,清淡人士及划算首選!
一個人叫咗三樣嘢
1. 西洋菜湯餃 $29/8隻
2. 菜心全走 跟餃+$8
3. 煎韭菜餃$18/3隻
西洋菜加豬肉的味道淡淡的,加埋薄薄的餃子皮,適合清啖人士。
總括來說,湯餃保持出色,煎餃失色,清淡人士及划算首選!