2023-05-28 197 瀏覽
火鍋黎講係咩最緊要?對於牛魔王黎講,除左湯底之外,就係牛肉啦,所以我最鐘意去616,貪佢有好多款唔同部位既牛肉可以揀。最近見佢仲有款信州和牛可以揀,仲要唔係好貴,緊係黎試試佢。鴛鴦青花椒牛骨湯 $82青花椒湯底十分香,會有少少麻但係又唔算好辣,用黎刺激一下個味蕾就岩哂。牛骨湯就十分清甜,入面仲有幾舊羅白同牛,碌多一陣就好入味。特選信州和牛盛(送五花趾) $274呢個盛合入面就有哂羽下肉,牛胸肉同赤身三款唔同種類既信州和牛。三款和牛既外表都好吸引,色澤好好,而且油花分佈平均。牛胸肉既油睹係最高,所以食落會有種充滿油香既感覺。羽下肉相對上肥瘦既分佈比較平均,肉味比牛胸肉濃。赤身既油睹係最少,但係肉味係最濃,口感亦都係最結實。另外佢送既五花趾都唔錯,食落有咬口唔會太韌。滑尾龍 $48加左蛋既滑尾龍食落十分滑,而且口感十足,牛味亦都香濃花雕醉牛 $48花雕好入味,牛肉口感嫩滑。

鴛鴦青花椒牛骨湯 $82

特選信州和牛盛(送五花趾) $274

滑尾龍 $48
加左蛋既滑尾龍食落十分滑,而且口感十足,牛味亦都香濃

花雕醉牛 $48
花雕好入味,牛肉口感嫩滑。