2018-02-02
假日去咗朋友屋企玩,中午時分乜都未食,佢話附近有一間特色餐廳,主要係食柚子嘢,有甜品又有熟食。我不嬲對柚子做嘅甜品都幾有興趣,所以二話不說就叫佢帶我去。店內佈置得頗日系,主要用黃黃橙橙配襯白色裝潢,數張二人枱合攏,雖然不是很大,但一啲都唔侷促。我地隨便搵個位坐低就開始研究餐牌,非常貼心有中英對照,餐牌上分有沙律類、意粉類、拉麵類、飲品、同甜品類。由於我朋友一早食咗啲嘢,所以佢試甜品,最後我地柯打咗:柚子胡椒雞扒拉麵(柚子醬油湯底)、柚子芝士蛋糕同抹茶鮮奶。係等候期間同朋友傾下計,唔洗好耐佢個甜品到先。賣相頗精緻,蛋糕表面上一層柚子醬面,微酸甜;中層芝士;而最下則是餅底。三層一齊食,個人覺得芝士味道太突出,柚子味道被狠狠蓋過咗。期望值太高,本身蛋糕柚子味唔夠突出。而朋友的抹茶鮮奶,小試了一口,厚厚發開咗嘅奶,連同抹茶飲一口,味道有啲苦澀,但奶淡淡嘅甜味發揮作用,中和咗抹茶嘅苦味。接住我嘅柚子醬油拉麵到了,清澈帶橙色嘅湯底,試一口係淡淡嘅柚子味道,以及重重帶微辣嘅七味粉味道。個人覺得七味粉係呢碗拉麵上有些少喧賓奪主,雖不是淡而無味,湯係有七味粉醬油味,但柚子味有點若有若無。談麵身係幼身嘅拉
接住我嘅柚子醬油拉麵到了,清澈帶橙色嘅湯底,試一口係淡淡嘅柚子味道,以及重重帶微辣嘅七味粉味道。個人覺得七味粉係呢碗拉麵上有些少喧賓奪主,雖不是淡而無味,湯係有七味粉醬油味,但柚子味有點若有若無。談麵身係幼身嘅拉麵,熟透度剛好;雞扒非常正規,煎得恰好;流心蛋都沒有過熟,唯獨湯底唔夠柚子味。
總結,柚店係好適合傾計嘅地方,其飲品個人覺得幾好,至於食物,因為未有機會品嘗其他,會希望再試一試。