2017-05-16 1475 瀏覽
大班朋友飯會,食得太多唔同菜式,始終都係中菜最好食。不過諗中菜都好鬼煩,而個人偏向食老字號一點的,雖然旺嘅老字號都會有一個缺點,不過始終味道還是最根本的要求。所以今日就揀咗鳳城!上湯炸粉果,彷彿來鳳城必點的幾道菜之一,上枱時,也感到一點的熱氣,外皮脆得來,又帶點煙韌,內裏的餡料也很豐富,又帶點油香。食前輕輕的放入湯內,可以沒那麼熱氣。炸子雞,必點的菜式之一,皮脆肉嫩多汁,還有其他可以形容的嗎??煎蓮藕餅,又是鳳城不得不吃的一道菜,啖啖都能吃到蓮藕粒。蝦多士,底層的多士炸得脆脆的,配上上層的一隻蝦,又是一道魔鬼的菜式。焗蓮蓉西米布甸,熱辣辣上枱,又唔會太甜,上碗時陣陣的蓮蓉和奶黃味飄入鼻內,唯一覺得蓮蓉份量有點兒少。
煎蓮藕餅,又是鳳城不得不吃的一道菜,啖啖都能吃到蓮藕粒。
2017-03-17
  • 炸子雞