2019-02-13
團年飯通常都係喺酒樓食圍餐,但今年我哋打破傳統去打邊爐。今次呢間餐廳酒窩位於銅鑼灣嘅v-point。原來鼎爺私房菜都係在同一幢樓。餐廳個環境好古色古香,一打開電梯門就見到一排魚缸養住好新鮮既海鮮。行入去餐廳見到落地玻璃出邊嘅無敵海景,再加上中國風既裝修,在呢度食飯簡直係超享受。火鍋湯底有好多選擇,我哋揀來揀去都唔知點揀,樣樣都想試。最後決定唔好煩,揀招牌湯底就可以咩都試晒喇。酒火入鍋我係呢度嘅招牌湯底,呢嗰鍋分咗五格:中間嗰格係木瓜湯,旁邊有麻辣湯底,龍蝦蕃茄湯底,沙嗲湯同埋清湯牛腩。話明酒火入鍋,店員會先喺中間嘅木瓜倒入酒再點火,燒完之後就倒入乾冰,頓成一個煙霧濔漫,令人覺得置身於騰雲駕霧當中。用酒燒過嘅木瓜,你唔會估到係咁甜,唔係普通嘅甜,係非常非常非常甜,夾雜著一份酒香,非常之好食。
安格斯牛肉一條條好似晾衫嘅擺設好有創意。牛肉好新鮮,灼一灼就即刻挾返黎食,好有牛味入口即溶。海鮮拼盤嘅份量都好多,啲蝦都好大隻,聖子帶子都好鮮甜。黑松露餃子非常特別,好有黑松露味,而且皮薄餡多,但唔會一煮就散。呢個玫瑰豬腩肉拼盤好靚,廚師將一片片嘅豬肉片嘅砌成三朵好靚好靚嘅玫瑰花,令人見到都唔捨得食
餐廳個環境好古色古香,一打開電梯門就見到一排魚缸養住好新鮮既海鮮。行入去餐廳見到落地玻璃出邊嘅無敵海景,再加上中國風既裝修,在呢度食飯簡直係超享受。 火鍋湯底有好多選擇,我哋揀來揀去都唔知點揀,樣樣都想試。最後決定唔好煩,揀招牌湯底就可以咩都試晒喇。