2018-08-26
自從朋友介紹後,每次去東大街,都要食埋個糖水先肯走。呢間糖水店門面雖然簡單,但內裹人情味滿滿,食過幾次,今次終於提起心肝寫食評第一次同朋友去食左綠茶紅豆涼粉同芒果涼粉,賣相一般,但味道就一D都唔一般,加埋小丸子,正但唔知係咪因爲個日較多人,樓面只有一個肥嘅店員(較後生)招呼,全程冇笑容,叫拎隻匙羹同碗叫左兩次都冇拎,叫第三次就黑我地面好無奈,如果唔係味道ok,我地一定唔會再黎,好在之後個幾次樓面已經轉左人。到第二次開始,就變左另一個肥姐姐(較年老)招呼,雖然第一次俾佢嘅熱情嚇親,但人好好,好nice,見到我地諗唔到食咩,問我地大概想食咩,就介紹左個椰皇燉奶加雪燕,桃膠,海底椰。甜度岩岩好,而且非常足料到第三次,係肥姐姐極力推薦下,就試左個桃冰,賣相超令,用上日本桃,底層可以揀巨峰提子或者雪糕,中間係用桃整成嘅桃沙冰(個人認為沙冰最好食),上面就係桃味嘅泡泡。雖然價錢比較貴,但真係值得一試!總括而言,呢間糖水店係非常推薦俾大家,門口雖然普遍,但入到去絕對令你有驚喜
甜度岩岩好,而且非常足料