2018-06-19
近日係網上search到呢間舖頭,見到呢間拉麵好似幾吸引,於是就同朋友黎食下。入到舖頭見到全場滿座,店舖雖小,但環境好整潔,店員亦都招呼周到。坐低唔耐有日式茶,味道清清地,有熱有涷,夏天最啱!一般以為米芝連餐廳會好貴,不過呢間價錢貼地啲。首先點咗期間限定嘅沾麵,點既時候唔係好個係咩湯底,而麵黎既時候,聞到湯底好香濃,入面有紅椒絲令辣度增加,同埋有菜讓湯變得清甜。最欣賞個豬肉粒,食過好多沾麵附嘅肉粒多數好乾又無味,但呢個好冧,有肉味。另外湯底跟小匙鰹魚粒,店員話可根據自己口味增加湯嘅鮮味。味噌海鮮拉麵個湯底比想像中清,香味濃郁。麵量好足,唔怕唔夠飽。拉麵嘅經典:醬油拉麵。開始發現這間店嘅湯底都係睇落好咸,但食落就完全唔覺油膩。叉燒好好食,唔乾,擺入口感覺好冧好香。炙燒五花叉燒拉麵,個五花叉燒就真係識食之選,燒焦程度啱啱好,俾多幾塊就好,哈哈!綠茶蕨餅唔太甜,係寒天啫喱,表面沾上了滿滿既抹茶粉,作為飯後甜品剛剛好,剛好中和頭先咸香湯底。下次會再黎試下其他款式既拉麵。
下次會再黎試下其他款式既拉麵。