2012-03-20
寫了太多次翠華了無新意時, 剛巧年後又配上了新的餐牌, 食家們又可動筆了。 銅鑼灣店 鮑汁雞粒炒飯: 由於下了鮑汁, 變成濕炒飯, 飯粒索滿鮑汁甜味 (略嫌過甜) 質感軟糯, 配料亦不是太豐富, 吃炒飯還是乾身比較好吃。 咖喱牛腩飯: 一向出名的咖哩, 辣度恰到好處, 咖喱汁順喉而且夠滑 薯仔大件亦夠粉加上鬆化無根的牛腩, 惹味開胃, 殺飯之選。 香港仔店 豬軟骨撈丁: 此撈丁係香港仔吃到的一向較其他分店為佳, 今晚亦然 豬軟骨是原件大大塊, 夠晒鬆軟入味 公仔麵亦有咬口, 伴著豬軟骨汁同吃, 實在令人滿足得無話可說。 魚湯: 老友話太咸, 我又唔覺喎, 仲一口氣可以渴光呢 ~ 奶油豬仔包: 雖然牛油和甜奶罪惡得過份, 但豬仔飽奶脆可口, 實在令人無可抗拒。 總結: 價錢貴就貴點, 但食物水準穩定, 點都抵返, 所以抵佢長做長有
質感軟糯, 配料亦不是太豐富, 吃炒飯還是乾身比較好吃。
薯仔大件亦夠粉加上鬆化無根的牛腩, 惹味開胃, 殺飯之選。
豬軟骨是原件大大塊, 夠晒鬆軟入味