2016-05-10
知心朋友未必一定講緊閏密,由於我的麻甩性格所以我和男生比較溝通得好。而且和男生溝通的好處是可以暢所欲言,無須避忌。朋友R 認識了一個女人半年,大家只是比一般朋友關係好一點點,但有女朋友的R就想跟她發生另類關係 , 黎到呢到件事就更加複雜。Terms: Friend with Benefit 沒有對與不對, 感情從來是你情我願。所以到了今天他還是傻傻地等待, 但我則認為有違背了食家的遊戲規則。我地一路行佢一路呻, 不經不覺我們由堅禰地城行到黎西營盤,堅行到腳仔都軟埋, 正要搵地方休息一下時候, 我們就在街角上Winstons Coffee。見到R 個樣咁愁, 於是盡了朋友既責任請佢食撻。這個並一般撻 Matcha Egg Tart它是經由一間本地老餅店每天為它們製造, 雖然綠茶撻和 Winstons好像有點格格不入的,但對於綠茶控而言唔理三七廿一一於試左先算。一拎上手預期的凍冰冰, 賣相好Local 唔算太靚仔。蛋撻皮唔係太過工整而且蛋芯出現多個氣孔, 表面不夠不夠平滑。就算男性朋友坐我隔離我都唔理咁多, 大啖咁咬落去,感覺牛油皮鬆化亦唔算太厚 。微微的牛油酥香襯托著綠茶蛋芯,我最期待
而且和男生溝通的好處是可以暢所欲言,無須避忌。
時候, 我們就在街角上Winstons Coffee。 見到R 個樣咁愁, 於是盡了朋友既責任請佢食撻。
這個並一般撻 Matcha Egg Tart 它是經由一間本地老餅店每天為它們製造, 雖然綠茶撻和 Winstons好像有點格格不入的,但對於綠茶控
而言唔理三七廿一一於試左先算。
一拎上手預期的凍冰冰, 賣相好Local 唔算太靚仔。 蛋撻皮唔係太過工整而且蛋芯出現多個氣孔, 表面不夠不夠平滑。
就算男性朋友坐我隔離我都唔理咁多, 大啖咁咬落去, 感覺牛油皮鬆化亦唔算太厚 。微微的牛油酥香襯托著綠茶蛋芯,
我最期待的綠茶甘香機乎完全消失了, 質感唔滑, 我只可以說這個是一個綠色的蛋撻。
吃完撻的R 還是苦瓜干咁既樣 , 於是我問他喜不喜歡這個綠茶撻,他以九秒九回答:「我比較喜歡吃另類
撻」。。。這個男人果然夠坦白。我Buy !