2018-10-09
1967 瀏覽
多謝美女森𧶽我印度生日飯,您真溫柔呢!邊度食您話事吧,什麼都可以。沒幾個食客,感覺冷清清的,大量座位隨便坐。印式薄脆、香草蝦球、炸紫洋蔥、海鮮忌廉湯、咖哩羊腩大辣、蒸尼泊爾餃子,其實都不是點太多,可能味濃又飲啤酒,飽到不得了,非常滿足又幸福。Godfather 印度啤,無咩特別,淡口清爽,酒味不濃食飯最適合。印度薄荷醬、印度燒汁、甜酸洋蔥,有趣的香料醬汁配搭,好新奇啊。印式薄脆,粟米片嗎?聯想起墨西哥 Nachos 呢,沾上印度薄荷醬、印度燒汁、甜酸洋蔥,各有風味,各具特色。海鮮忌廉湯,來碗熱湯暖暖胃壁,都幾稀水喎。有蝦仔有魚蓉。沒什麼海鮮味,只有淡淡忌廉味,都滿意既。咖哩羊腩大辣,屬黏稠厚厚紅咖哩類,不是滿油的,十分好。只係免強達中辣程度,師傅錫住我地,怕我地頂唔緊吧。印度香料辣椒驅使我額頭滴汗,背脊汗水微滲,由個胃部散出熱力再運行全身,好興奮好刺激!咖哩味濃香辣可口,羊腩炆得軟腍入味,不乾硬亦無渣,高質大讚,用薄餅捲黎食,淋埋大量咖哩汁勁美味!香草蝦球,雪藏蝦無鮮味無蝦味,醃到咸咸濁濁,蝦肉既腍帶霉,兜個厚厚濃味汁都毫無幫助。炸紫洋蔥,我一向食唔到白洋蔥既辛辣,不過炸紫洋蔥香口又帶
香草蝦球,雪藏蝦無鮮味無蝦味,醃到咸咸濁濁,蝦肉既腍帶霉,兜個厚厚濃味汁都毫無幫助。炸紫洋蔥,我一向食唔到白洋蔥既辛辣,不過炸紫洋蔥香口又帶甜,點埋醬一齊食真的唔錯。
蒸尼泊爾餃子,擺放整齊美觀大方,隻隻光亮脹卜卜大大仕件,加分不少。餃皮滑溜嚥韌,麵粉香氣一流,印度人搓粉係有一手。滿滿雞肉餡黎喎,難得不乾鞋韌,濃郁甜美多汁帶點香料味道,我覺覺偏咸一點點,朋友仔覺得剛剛好,好味道。
原味好食,滾上秘製酸辣汁更惹味醒神。酸辣汁係雪櫃倒出黎,凍冰冰差少少喎。味道十足泰式酸辣汁,不過再咸少少再重味少少。我試再黎個混醬,咖哩撞酸辣汁一齊食,依個簡直絕配,色香味更無得頂呀!印式薄餅,小麥包嗎?暖暖的烤餅,麥味突出甜美,嚥嚥韌韌配咖哩或捲羊腩同樣一流。
飯後糖果?真係好鬼得意架啫,不是飯後水果或甜品,係原糖同有甘草味既不知名種籽,估計都係消滯去口氣用途啦。