2010-03-19 92 瀏覽
今日 lunch 同咗班同事柴娃娃去咗粉嶺蓬瀛仙館食齋,所以夜晚就想食點肉中和番吓。睇過食評知道呢度嘅招牌菜係鹽焗雞、梅菜扣肉、椒鹽豬扒及羊腩,於是就叫老公今晚嚟呢度食晚飯。原本打算叫一個椒盬豬扒飯 ($30) 同一個羊腩飯,點知個伙記話天氣回暖,已經沒有羊腩食了。 佢反而提議我地叫個金牌鹽焗雞飯 ($28), 見鹽焗雞都係呢度嘅招牌菜,咁就聽佢講試吓喇。個椒盬豬扒飯真係好好味,塊豬扒夠厚又多汁,一碟都有幾多塊,而且椒盬味道適中,唔過咸、唔過辣,果然唔錯。個鹽焗雞飯就反而一般咗啲,咁嘅價錢,都知唔會係新鮮雞,不過雖然啲雞肉有啲鞋口,但點埋附上嘅沙羗汁都可以嘅。隨飯有例湯附送,算唔錯喇。

椒盬豬扒飯
鹽焗雞飯