2018-12-03
首次美女露髀飯局,我最愛打邊爐,多謝答應相陪。網上左搵右搵選址這裡吧,看似高檔,失望坐低後大陸 feel 濃厚,裝潢、服務、侍應、食客、等等,彷彿身處神州。可幸眼見有點高檔食材、有點特別食材,心裡有點安慰。美女全無要求,全無揀飲擇食,任我發版,真的太好,感激萬分。服務真的太一般,使我有點火起,算了吧!不想影響我心情,試一次便夠。超強大的 Menu,包羅萬有、花多眼亂,活海鮮、刺生類、燉湯、小炒、點心、燒味、等等等,太誇張喇。極度煩惱不知所措,隨便點個鍋及幾款生料食住諗吧。藥膳文昌醉雞鍋、招牌手切肥牛、蝦籽海蔘餃、花膠雲吞餃、粒粒鮮打四寶丸、原裝美國桶蠔、長腳蟹棒、燒腩仔、抹茶忌廉香芒卷、黑松露蘑菇包。調味架,種類繁多,蔥花、招天椒、生蒜、炸蒜、麻醬、芫茜、辣椒油。雷式混醬,簡單調合最可口,蔥花、生蒜、炸蒜、指天椒,得左﹗鐵觀音,何解又係水仙代觀音,微甘微香,還可以啦!火鍋嘆茶不啤酒。燒腩仔,唔同顏色高高低低砌出來,好搞笑!似積木又似扭計骰。燒腩仔,豬皮一咬粉碎,我愛化皮鬆脆,不是這樣的。反而下面四層肉煮理出色,不油膩不咸濁。一層薄薄脂肪、一層彈彈牙多汁瘦肉、一層爽爽肥膏、最後一層深色咸
燒腩仔,唔同顏色高高低低砌出來,好搞笑!似積木又似扭計骰。燒腩仔,豬皮一咬粉碎,我愛化皮鬆脆,不是這樣的。反而下面四層肉煮理出色,不油膩不咸濁。一層薄薄脂肪、一層彈彈牙多汁瘦肉、一層爽爽肥膏、最後一層深色咸肉。一齊入口味道融洽,各自發揮所長,食得過。
蝦籽海蔘餃、花膠雲吞餃、粒粒鮮打四寶丸,湯鍋未到,生料先到,要耐心等候咯。大媽們好吵耳,可否靜靜地食野呢?有樽清湯放定面前比您自行加湯。
藥膳文昌醉雞鍋,珊珊來遲。極大量紅棗,預計最終會過份超級甜。滾開將所有雞件掃下,大火 5 分鐘,熄火浸熟品嚐。侍應見我識火即時露出奇怪的嘴臉,如果再滾會使到雞肉乾鞋柴皮呢。依家煮得剛好,結實有咬口,彈滑雞味濃,散發強甜,但食不到酒香,食不到藥材香。越來越受不了,紅棗甜味蓋過所有,飲糖水咩。
招牌手切肥牛,大火拖兩拖,呈鮮嫩粉紅色即刻入口,超高質素,鮮甜嚥韌,肉汁油潤,牛肉味濃,開胃醒神,美味絕倫。抑止不了的肉汁,飛射出來,滾埋蒜香辣椒豉油,拍案叫絕。
粒粒鮮打四寶丸,鮮蝦、墨魚、鯪魚、牛肉,整粒啪入口,塞得我的嘴仔脹卜卜。鮮蝦丸勁似婚宴炸蟹拑,勁結實勁彈牙。鮮牛丸同樣勁結實,還有檸檬葉味道,似山竹牛肉球但超級彈滑似牛丸。
鯪魚丸,彈實芫茜味極濃,僻魚腥味掛,充滿彈性。手打墨魚丸,巨形到十足山竹牛肉!渾圓飽滿,明亮結實,鮮墨魚味非凡,少少嚥韌墨魚肉粒增添口感,多汁潤澤,香氣四溢無得彈!
長腳蟹棒,原來只是仿蟹柳!跟據商品說明條例,有誤導消費者係犯法架喎,英文仲要寫 red king crab fillet 添,吹到去皇帝蟹。烚兩烚就散晒,極討厭,搞錯呀!我喜歡烚到透徹,吸盡湯汁,入口鬆軟水潤架。依條鞋烚烚、散箕箕、無蟹味、人造甜味特濃,劣質。
美國桶蠔,太大隻不好吃的,沒有洗過裙晒黑邊,我自己洗必定要白雪雪的。桶蠔喜歡熟一點,烚耐一點,味道更濃縮,脹卜卜又結實,更加美味。巨形味濃多汁很有彈性,只吃掉肥美蠔肚,裙邊及帶子位都起晒渣,太韌趙不到亦吞不下,要吐掉呢。滑嘟嘟又蠔味濃,基本。
花膠雲吞餃,食到得到花膠絲既黏帶爽,味道只有單調的鮮蝦雲吞,十分平凡。蝦籽海蔘餃,見得到蝦子一粒粒黏在蝦膠上,特濃蝦籽味,完全食不到海蔘的存在。
抹茶忌廉香芒卷,椰絲卷?綠茶味非常香濃,趙落綿綿彈彈,跟椰絲及忌廉香芒碰撞,味道異常的合襯。黑松露蘑菇包,超可愛的外觀,似足菇菌類。包皮乾乾鞋鞋,感受不到麵包香,感受不到麵包鬆軟。散發少少糖甜味,蘑菇醃味淡,份量太少。賣相一流,味道七流。