2014-05-13 8792 瀏覽
小妹首次寫食評,正因今次呢餐實在太滿意因此想向大家分享。今次第一次來到Baby Blue, 經常經過這兒但從來不知道這間餐廳的存在。今次來試一試主要是見身邊有朋友fb share 過,見有生蠔所以想試試。5月3日星期六晚訂了6:30, 我與家人四個人被安排到最入較寧靜的座位,對環境非常滿意。最終決定叫了個四人套餐,另加半打生蠔。這間餐廳的套餐menu絕對需要讚讚, 因choice好多, main有8款, 大部份想食既都響套餐有得揀,對於初次到步的我們實在太適合了。坐下無耐, 就有暖笠笠的麵包。有暖既麵包食絕對是好的開始。餐的前菜三選二:先來這個海鮮拼盤,賣相相當吸引有五種海鮮: 熟蝦, 青口, 生蠔, 蜆, 田螺. 每樣都好新鮮, 當中最好食當然是生蠔, 生蠔分了三種.另外是青口, 多款汁中, 我們選了cheddar cheese. 偏咸但勝在重芝士味所以好喜歡.然後到牛油果雞肉沙律, 這個是相當有驚喜,因為份量好驚人,而賣相亦不遜海鮮. 沙律成份有車厘茄, 雞肉, 牛油果, bacon脆脆, 熟蛋, 火箭菜, 生菜. 實在太好食了。餐湯有三款, (1)忌廉南瓜湯, (2)周打蜆湯,
小妹首次寫食評,正因今次呢餐實在太滿意因此想向大家分享。

坐下無耐, 就有暖笠笠的麵包。有暖既麵包食絕對是好的開始。

餐的前菜三選二:
先來這個海鮮拼盤,賣相相當吸引
餐湯有三款, (1)忌廉南瓜湯, (2)周打蜆湯, (3)雜菜湯
我試了南瓜湯,感覺沒有出面那些咁重cream 味,唔太heavy 有夠南瓜味正恰我口味.
食完以上既前菜,我已經飽左...不過好戲在後頭。

Main Course 可選四款:
 大蝦 - 有兩大隻,新鮮有味
 Pork Rib 配著條- 汁夠濃, 烤度剛剛好, 好軟熟, 無面. 全場最滿意這個!
 黑松露帶子意大利飯 - 意大利飯的飯質正常, 帶子及黑松露好好味!
 蕃茄汁三文魚天使麵 - 因為其他野太好味, 這個相對無咁特出, 但已好食過其他餐廳好多.
甜品又選了四款:
 心太軟 - 一般. 70分
 焦糖布丁 - 面頭脆卜卜,好食. 95分
 Apple Crumble - 這個在menu上是最不吸引但卻是最好食, 主要是夠熱同夠脆! 100分
香蕉朱古力蛋糕 - 太甜, 無乜香蕉. 50分
整體而言, 這餐非常滿意, 價錢又合理, 算是近幾年黎食過最好的一餐西餐.
題外話/補充資料: 另, staff的服務亦值得一讚, 一叫即到及好細心, 這點對一間好餐廳來說是很重要的!
2014-05-03
慶祝紀念