2020-10-29
而家係食大閘蟹季節,約咗朋友去灣仔會展中心八樓的大都淮揚中菜食大閘蟹餐。這裡環境寬敞 ,裝修設計高雅,令人感到很舒服, 靠窗的位置還可以睇到灣仔嘅夜景呢! 如果來品嘗大閘蟹,最好預先訂位,因為都幾多人訂位㗎。我們享用嘅係大閘蟹饗宴, 餐前先有少少嘅水果,哈密瓜火龍果。食大閘蟹之前先來一碗雪燕菊花豆腐羹,雪燕都唔少,唔怪得平日都座無虛席,豆腐都好香滑,賣相好靚。跟住是蟹粉小籠包,蟹粉新鮮小籠包皮薄,不錯。冷盤有燈影魚片,魚片香脆微甜,冰宮肴肉淡口健康。大閘蟹真係名不虛傳,黃毛金爪,非常高質,啱啱端上嚟的蟹熱騰騰,嗰啲蟹膏好多,爆曬出來,香濃無比,性價比好高。 大閘蟹公起碼有5兩,每人2隻,蟹乸細隻啲,每人一隻,都有三四兩,而且有陳年彫皇飲,先至498蚊真係抵到呀 ! 用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)。除咗有大閘蟹,仲有兩隻雪裏紅手剝鮮蝦,蝦肉好鮮甜, 冇諗到雪菜係可以配搭鮮蝦,是那麼適合的。原隻鮑魚蔥油拌麵, 鮑魚有鮑魚味,麵就好林滑, 份量唔太多,但係成個餐食少少麵就有飽肚嘅感覺, 最後來一客洋薏米黑芝麻湯圓, 而家大家都需要健康,所以佢
跟住是蟹粉小籠包,蟹粉新鮮小籠包皮薄,不錯。
冷盤有燈影魚片,魚片香脆微甜,冰宮肴肉淡口健康。
原隻鮑魚蔥油拌麵, 鮑魚有鮑魚味,麵就好林滑, 份量唔太多,但係成個餐食少少麵就有飽肚嘅感覺, 最後來一客洋薏米黑芝麻湯圓, 而家大家都需要健康,所以佢都係符合客人嘅要求,唔會做到好甜,但係有香濃嘅芝麻味,一試難忘,都推薦大家嚟食。