2021-09-06
鳥華亭鳥華亭一路都係我嘅必食bucket list之一,今日終於有機會過黎同朋友一齊食,我地都一齊嗌左呢到最出名嘅至極白湯拉麵!呢到舖面唔大,加上疫情,位都變得好窄,但裝修黎講都好有日本風,老闆亦都係日本人黎🎌講下碗麵,上面嘅蓮藕片整得超級香脆,不過放得面頭當然有原因,佢浸耐左會變淋🤣露荀就好新鮮,好爽口。荀乾冇渣而且入味,唔會有異味👍🏽拉麵方面非常之有咬口,麵質都好香😋雞肉方面,呢到用嘅係雞胸肉,但肉質唔會柴得黎,反而非常腍,加上用左黑胡椒淹過,所以都食到胡椒香。湯底就好香,鮮甜得黎帶有雞油嘅精華,我同友人都忍唔住要飲曬🤣評分:8.5/10 $88食到咁高水平嘅拉麵好滿足,不過份量唔多,男士們可以考慮加底! 8.5/10灣仔交加里26號
灣仔交加里26號