2016-11-14
男朋友生日,諗住同佢食好啲,自己都受惠經朋友介紹下黎左呢度,我早一個星期到訂位。八點零鐘去到,全場差不多滿座,有bar枱位,亦有四人枱。我地兩個,安排左坐bar 枱。餐牌都好多野食,有海鮮二人餐、肉食二人餐、燒物、刺身等,花多眼亂。本身想食毛蟹,見其他食評家都推薦二人餐,就唔諗甘多,叫左肉食二人餐。(但如果你無物所謂,可以叫廚師發板)海鮮二人餐刺身九格前菜一上枱見到就心花露放!好別緻!九格上面既小食都唔同,有凍豆腐、螺、中華沙律、葉左既蒜頭等等。本身唔食蒜頭,但左下角呢個蒜頭令我喜出望外!!佢酸酸地,好脆口,有啲似食“”橋頭“”既感覺,好開胃,食完個口都唔臭左上角既螺又係好好味,個螺充滿住咸咸地既醬油,但唔會太咸,螺肉一吉就拉到出黎,凍凍地又爽口!右下角果個唔知叫咩,但又係好爽脆,好似食緊葉蘿蔔甘睇反其他食評,同佢地既食物有啲唔同,估計係會不時轉食物。呢九格每樣都有佢既味道同口感,一次過可以滿足幾個願望!!每個人前面都有一個小鍋,細細個好得意!衛生得黎又快滖呢個係昆布湯底,好香昆布味。醬料有兩款,一係壽司果只豉油,較甜,另一款以為係平時食開既麻醬,但佢好重花生味,應該係花生醬?鹿兒島黑
餐牌都好多野食,有海鮮二人餐、肉食二人餐、燒物、刺身等,花多眼亂。本身想食毛蟹,見其他食評家都推薦二人餐,就唔諗甘多,叫左肉食二人餐。(但如果你無物所謂,可以叫廚師發板) 海鮮二人餐 刺身 九格前菜
係咪真係鹿兒島黎我唔識分,但就確係好味!師傅提我地放落滾湯後十秒到就要起,咪會太老。我地梗係聽話啦!望落去啲肉好瘦,無物肥,但食落肉質一啲都唔鞋!無肉酥味,好新鮮,仲有啲爽爽地既感覺!昆布湯有啲味,所以唔洗點醬都好食!
成只上!大過手掌!好吸引!!師傅已經切好晒,只需落湯滾一陣就得!成只蟹好好肉,蟹殼好軟,好容易就拆到晒啲肉出黎食。蟹肉好鮮甜好嫩滑!完全唔需要點醬油,原汁原味更好食!蟹蓋最尾連烏冬一齊放入湯滾,吸收埋啲蟹膏精華,正呀!!
果凍滑,紅豆綿!