2015-05-03 273 瀏覽
食完沾麵後,見 Lab Made Cafe 在隔離咁近,於是去食份子雪糕。我真係大鄉里,開左幾年,我到今日至第一次食份子雪糕。其實 Lab Made 在我屋企附近都有分店,但係就成日都無時間去食。第一次睇到餐牌,仲以為呢四款食品,都係糕點之類的甜品。我於是在 Cafe 入面行行企企左一陣,看見顧客一個二個地拿住杯雪糕球,我終於心領神會,原來呢四款就係代表四種不同味道。剛才我食麵食到飽,於是叫了「極度檸檬蛋白脆批」諗住醒下胃。咁岩又唔係好多人,等了一兩個,大約 5 分鐘後就有得食啦。我一路等緊既時候,一路睇住服務員製作雪糕的過程。見到大 bowl 的 Nitrogen 氣冒起時,他們又會用雪糕 spoon 在 bowl 上攪攪拌拌,覺得好得意呀。 呢杯「極度檸檬蛋白脆批」,賣相好似好多粒星星圍住地球轉咁樣,白白淨淨又幾靚喎。份子雪糕味道十分清新,既有檸檬的酸香又帶甜,這種酸度卻很容易入口,口感比一般幾蚊杯的雪糕綿滑好多好多,入口即溶,但一點都唔覺得好 cream 好膩。上面的星星係蛋白糖,口感好鬆化,帶少少清甜作為點綴,卻唔會搶去檸檬雪糕的味道。呢間 Lab Made 有少量座位,可以把

極度檸檬蛋白脆批

呢間 Lab Made 有少量座位,可以把雪糕拎入去坐低慢慢嘆。

呢度同時都有 counter 賣咖啡和雪糕蛋糕等,但係 counter 當時無人,想食多件蛋糕都唔得添。

既然 Lab Made 每兩星期就轉口味,咁我間唔中都要再黎試下新口味先。佢地咁有新意,唔怪得做得咁成功啦。
2015-05-01
5 分鐘 (堂食)
極度檸檬蛋白脆批